Ανω κάτω το Δημόσιο, το 2018: Κινητικότητα, μείωση μισθών, αξιολόγηση


Αξιολόγηση, κινητικότητα, κρίσεις προϊσταμένων αλλά και μειώσεις αποδοχών, αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης, καθώς και κουτσουρεμένες επικουρικές φέρνουν τα πάνω κάτω στο Δημόσιο και σαρωτικές αλλαγές για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2018 παρουσιάζουν τα «Νέα», σημειώνοντας ότι οι δράσεις που θα υλοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών δεν αποκλείεται, μακροπρόθεσμα, να οδηγήσουν σε συρρίκνωση δημοσίων υπηρεσιών, μέχρι και σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

Στις αρχές του έτους αναμένεται η δεύτερη αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα που αφορά το 2017. Ο δεύτερος αυτός κύκλος έρχεται με μία σημαντική αλλαγή, αφού το 2018 η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά. Οπως όλα δείχνουν, η e-αξιολόγηση πρόκειται να κάμψει τις όποιες αντιδράσεις είχαν προκύψει κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής της.


Νέοι κύκλοι κινητικότητας

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο δεύτερος κύκλος κινητικότητας στο Δημόσιο, με μετατάξεις και αποσπάσεις σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ στις 15 Απριλίου θα ξεκινήσει ο τρίτος κύκλος βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου.


Περιγράμματα θέσεων εργασίας

Με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και η κατάρτιση των Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας για όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η κατάρτιση των περιγραμμάτων αφορά όλες τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Δημοσίου, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, τις ανεξάρτητες Αρχές, καθώς και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση.


Εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων

Το 2018 θα συνεχιστεί η συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ÉcoleNationale d' Administration - ENA). Ηδη, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019, το υπουργείο σε συνεργασία με την ΕΝΑ πραγματοποίησε τον περασμένο Οκτώβριο πρόγραμμα επιμόρφωσης περίπου 15 στελεχών στο Παρίσι, δράση που θα συνεχιστεί και το 2018. Παράλληλα, τον Φεβρουάριο πρόκειται να ξεκινήσει η υλοποίηση του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στη δημόσια διοίκηση μετά τη συμφωνία ανάμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.


Κρίσεις στο Δημόσιο και εκλογή διοικητικών γραμματέων

Μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι επιλογές προϊσταμένων στο Δημόσιο. Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις διευθυντών και τμηματαρχών του Δημοσίου, όπως προκύπτει από τα νέα χρονοδιαγράμματα που διαμορφώθηκαν μετά τις συζητήσεις με τους θεσμούς, αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο να έχουν τοποθετηθεί οι γενικοί διευθυντές, ενώ μέχρι τον Ιούνιο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των διευθυντών στις υπηρεσίες.


Όσο για τους τμηματάρχες, αυτοί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του καλοκαιριού. Στο μεταξύ έχουν ήδη δημοσιευθεί οι πρώτες προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ για την πλήρωση θέσεων διοικητικών γραμματέων στα υπουργεία, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί και για τις συνολικά 72 θέσεις μέσα στο 2018.


Ακριβότερη η εξαγορά πλασματικών ετών


Αυξάνεται το κόστος πλασματικών ετών από 1/1/2018. Ο λόγος είναι γιατί οι ασφαλισμένοι που αναγνωρίζουν πλασματικούς χρόνους πληρώνουν οι ίδιοι και την εισφορά εργοδότη και την εισφορά εργαζομένου. Το Δημόσιο καταβάλλει εργοδοτική εισφορά 3,3% για το 2017 και οι εργαζόμενοι 6,67%.


Μειώσεις στις αποδοχές

Οι συνολικές αποδοχές των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να υποστούν απώλειες από 43 έως και 60 ευρώ τον μήνα, επειδή οι αυξήσεις των βασικών μισθών τους που θα προκύψουν την περίοδο 2018-20, λόγω λήξης από 1-1-2018 του διετούς «παγώματος» των μισθολογικών ωριμάσεων, θα συμψηφιστούν με τα ποσά των μειώσεων των βασικών μισθών τους, τα οποία προέκυψαν από την 1η-1-2016 με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4354/2015 για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, και τα οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν μέχρι σήμερα ως προσωπική διαφορά.

Οι απώλειες θα είναι διπλάσιες, δηλαδή θα φθάσουν να κυμαίνονται έως και 120 ευρώ τον μήνα, καθώς με την επανενεργοποίηση των μισθολογικών ωριμάσεων, η οποία θα γίνει από την 1η-1-2018, δεν θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε τη διετία 2016-17.


«Ψαλίδι» στις επικουρικές

Μειωμένες από 10% έως και 20% θα είναι οι πρώτες επικουρικές που θα εκδοθούν στις αρχές του 2018, και μάλιστα με τρία χρόνια καθυστέρηση, με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο.

Το ύψος των επικουρικών θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο, καθώς θα ισχύουν ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και μείωσης των ελλειμμάτων του Ενιαίου Ταμείου. Δηλαδή, ο ασφαλισμένος που αποχωρεί στα 59 θα πάρει μικρότερη σύνταξη γιατί θεωρείται ότι θα ζήσει περισσότερο από εκείνον που θα συνταξιοδοτηθεί στα 67.


Αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη σύνταξη

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους έχουν 35ετία. Η αύξηση δεν είναι μόνον 6 μήνες, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια. Γλιτώνουν όσοι αποχωρήσουν έως το τέλος του 2017 έχοντας συμπληρώσει 35ετία και ηλικία 58 ετών. Επίσης, προβλέπεται η έξοδος και πριν από τα 60 έτη με 37ετία.


Ψηφιακό Δημόσιο

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την κυβέρνηση είναι το ψηφιακό Δημόσιο. Οπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου στα «Νέα», ανάμεσα στις δράσεις για το 2018 βρίσκεται και η γενίκευση της χρήσης της ψηφιακής υπογραφής σε όλο το Δημόσιο όπως και η ψηφιακή κυκλοφορία εγγράφων.

Aναμένεται να προχωρήσει η Εθνική Πύλη Κωδικοποίησης και Αναμόρφωσης της ελληνικής νομοθεσίας. Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό κόμβο που θα συγκεντρώνει το σύνολο της πληροφορίας για την κωδικοποίηση και αναμόρφωση της νομοθεσίας στην Ελλάδα.


Η μετάβαση στο ψηφιακό ΚΕΠ

Η επέκταση των λειτουργιών των ΚΕΠ είναι μέσα στις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2018. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών θα ενσωματώσουν νέες και απλοποιημένες λειτουργίες και υπηρεσίες, με κύριο στόχο να αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Μάλιστα, μέσα στο έτος ξεκινά και η σταδιακή μετάβαση στο ψηφιακό πια ΚΕΠ (e- ΚΕΠ), που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019.

Πηγή: www.iefimerida.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.