Κινητοποιήσεις στις φυλακές Δομοκού για το νέο σωφρονιστικό κώδικα


Αντιδράσεις από τους κρατουμένους προκαλούν διατάξεις του νέου σωφρονιστικού κώδικα. 

Ήδη κρατούμενοι των γυναικείων και ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού, του Μαλανδρίνου, των Χανίων, της Πάτρας της Λάρισας, έχουν ξεκινήσει να κρατούν ανοιχτούς τους προαύλιους χώρους τους για μεγαλύτερο χρόνο από τον επιτρεπτό ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και στις φυλακές Δομοκού την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου...

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είτε χειροτερεύουν το καθεστώς δικαιωμάτων, είτε παραλείπουν σημαντικά ζητήματα.

Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν:

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ-ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΟΜΟΚΟΥ 

Από σήμερα 29/11 οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού συμμετέχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κωδικά και στις φασιστικές του διατάξεις στηρίζοντας όλα τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα στις φυλακές . 

Σήμερα στάλθηκαν και οι υπογραφές των κρατουμένων φυλακών Δομοκού στο υπουργείο δικαιοσύνης. 

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. 

Επιτροπή Αγώνα γυναικείων -ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού (Α.Β.Γ.Δ.Ε και Α θέση υπογείου παραρτήματος)
Ο νέος κώδικας

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας επιλαμβάνεται και καθορίζει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες οι κρατούμενοι θα διαβιούν μέσα στις φυλακές. 

Συγκεκριμένα, με την είσοδο στην φυλακή ο κρατούμενος επί 7 ημέρες θα ενημερώνεται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και θα προσαρμόζεται στα δεδομένα εντός του καταστήματος κράτησης. 

Επίσης, προβλέπεται ότι σε κάθε κρατούμενο (είτε σε χώρο ατομικής κράτησης είτε σε χώρο ομαδικής κράτησης), διατίθεται υποχρεωτικά επιφάνεια τουλάχιστον 4 τ.μ., χωρίς σε αυτήν να υπολογίζεται ο χώρος της τουαλέτας. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η επιφάνεια αυτή μπορεί να περιορίζεται στα 3 τ.μ. ανά κρατούμενο για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 10 ημέρες τον μήνα. 

Άλλο κεφάλαιο του νέου κώδικα, προβλέπει τον τρόπο επικοινωνίας των κρατουμένων, δημιουργώντας την πρόβλεψη για τέσσερα διαφορετικά είδη επισκεπτηρίων (κλειστών, ειδικών, ανοικτών και ελεύθερων), ανάλογα με την ιδιότητα και τη σχέση των επισκεπτών με τους κρατουμένους. 

Ειδικότερα, τα επισκεπτήρια μεταξύ των συζύγων ή συντρόφων με σύμφωνο συμβίωσης, διαχωρίζονται από τα επισκεπτήρια μεταξύ των συγγενών πρώτου βαθμού. 

Επίσης, ο κύκλος των επισκεπτών που δικαιούνται να δέχονται οι κρατούμενοι διευρύνεται σε όλους τους συγγενείς και διευκολύνεται η χορήγηση αδειών επίσκεψης σε άλλα, μη συγγενικά πρόσωπα, ενώ προβλέπεται και η επικοινωνία με τηλεδιάσκεψη, όταν δεν είναι εφικτή η εκ του σύνεγγυς επαφή. 

Παράλληλα, ο νέος κώδικας προβλέπει ότι η χορήγηση των τακτικών αδειών των κρατουμένων θα γίνεται βάσει του ισχύοντος συστήματος, ενώ επιπρόσθετα τίθενται και κριτήρια, τα οποία είναι η συμμετοχή του κρατουμένου σε κάθε είδους οργανωμένες δραστηριότητες και προγράμματα δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου κράτησης και η μη τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων. Ακόμα θα δίνονται έκτακτες άδειες για θετικά γεγονότα της ζωής του κρατούμενου οι οποίες θα είναι διάρκειας 72 ωρών. 

Σύμφωνα με το νέο κώδικα, η εργασία εντός της φυλακής, η οποία προσμετρείται ευνοϊκά για τους κρατούμενους (ευεργετικός υπολογισμός), διαχωρίζεται σε κύριες ή βοηθητικές εργασίες και υπηρεσίες, ενώ προβλέπεται η αξίωση των κρατουμένων για αποζημίωσή τους από το Κράτος σε περίπτωση μη τήρησης των νόμιμων προδιαγραφών κράτησης ως προς τον διαθέσιμο προσωπικό χώρο, σε συνδυασμό με τις λοιπές συνθήκες διαβίωσης

Πηγή: www.patrasevents.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.