Διευθυντής φυλακών Κορυδαλλού: Ο Στεφανάκος δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα


Ο διευθυντής των Φυλακών Κορυδαλλού Χριστόφορος Γιαννακόπουλος μιλάει για τον Βασίλη Στεφανάκο, τον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον Άκη Τσοχατζόπουλο αλλά και για τις συνθήκες στις φυλακές - Τι απαντά ο Αλέκος Γιωτόπουλος με επιστολή του

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Για τον Βασίλη Στεφανάκο, που βοηθούσε οικογένειες συγκρατουμένων του που είχανε ανάγκη, για τις τύψεις που έχει για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, για τον ‘Ακη Τσοχατζόπουλο, που ζητιάνευε από συγκρατούμενούς του, αλλά και τις διόδους εισόδου των ναρκωτικών μίλησε στο ΕΘΝΟΣ ο διευθυντής των Φυλακών Κορυδαλλού, τους τελευταίους 20 μήνες, Χριστόφορος Γιαννακόπουλος.


Στο γραφείο του δεν βρίσκεις ήρωες του ’21, αλλά πορτρέτα του Τσε, του Γκάντι, του Χατζιδάκι και του Λένιν. Στο φόντο, ακούγονται σιγανά Υπόγεια Ρεύματα και Τρύπες. «Είναι οι μουσικές που φέρνω με φλασάκι, γιατί αλλιώς τρελαίνομαι», είναι η πρώτη φράση του.

Περιμένατε τη στυγερή δολοφονία Στεφανάκου; Υπήρχαν τα σινιάλα ότι κινδυνεύει;

Ο Στεφανάκος δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα εδώ μέσα. Το τι έκανε έξω, δεν το γνωρίζω. Όπου μπορούσε στις φυλακές να βοηθήσει, βοηθούσε.

Τι έκανε;

Δεν θα πω τα ονόματα των παιδιών, που είναι ακόμα κρατούμενοι, αλλά βοηθούσε τις οικογένειές του. Δεν έδινε την εντύπωση ενός ποινικού εδώ μέσα. Ήταν άτομο με πολιτική συγκρότηση και είχε άποψη για τα πράγματα.

Δεν είχε κόντρες μέσα στον Κορυδαλλό;

Ο Στεφανάκος ήταν ένας άνθρωπος που δεν έβαζε νερό στο κρασί του. Επομένως, δεν μπορούσε να είναι αγαπητός σε όλους. Είχε διενέξεις κι εδώ μέσα. Είναι λογικό για κάποιον που κινείται στο χώρο που κινήθηκε.

Ποιοι τον δολοφόνησαν;

Ο κόσμος της νύχτας και της παρανομίας,πιστεύω, που δεν ήθελε να τους πάρει την πρωτοκαθεδρία.Το πρώτο πράγμα που με συγκλόνισε με τον θάνατό του, είναι τα παιδιά του.

Ερχόντουσαν να τον δουν;

Ναι. Ο Γιώργος αν δεν ερχόταν να με φιλήσει πρώτα δεν πήγαινε στον μπαμπά του.

Γιατί προκλήθηκε τόσο μεγάλος σάλος με την άδεια του Κουφοντίνα;

Θα πούμε αλήθειες. Και με τις άδειες του Ξηρού παλαιότερα, και τώρα, απλώς τηρήσαμε το νόμο. Εγώ τον Κουφοντίνα τον ξέρω, Δημήτρη τον λέω. Και ως κρατούμενο μόνο τον κρίνω. Είναι κύριος κι υπεύθυνος. ‘Ο,τι πει το τηρεί. Όχι μόνο δεν προκαλεί. Όπου μπορεί να βοηθήσει ένα συγκρατούμενό του το κάνει. Ο άνθρωπος είχε δικαίωμα να ζητήσει άδεια εδώ και 8 χρόνια. Δεν του χαρίσαμε τίποτα.

Γιατί δεν του δινόταν άδεια;

Ας πούμε, κάποιοι άνθρωποι κωφεύαμε ή φοβόμασταν .

Την κατακραυγή;

Ίσως. Αν με ρωτήσεις πώς αισθάνομαι, μπορεί να πω ότι έχω και τύψεις που αυτός ο άνθρωπος δεν πήρε άδεια νωρίτερα.

Εσείς ευθύνεστε;

Εγώ είμαι μέρος ενός συμβουλίου, προεδρεύει ο εισαγγελέας επόπτης, o oποίος και το έβλεπε διαφορετικά.

Οι πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα, με τα σεμινάρια καλλιτεχνών και συγγραφέων, τις παραστάσεις, τα εργαστήρια, τις συναυλίες ,είναι κάτι νέο για τις φυλακές. Τι άλλαξε ;

Είναι πρωτοβουλίες της τελευταίας κυβέρνησης, αλλά αν υπήρχε άρνηση εδώ, δεν θα μπορούσε να γίνει τίποτα. Προσπαθούμε όλοι μαζί η φυλακή να γίνει πραγματικά σωφρονιστικό κατάστημα.

Είναι σωφρονιστική επιτυχία η υποτροπή-φυλάκιση του 70% των τοξικομανών κρατουμένων κι η επαναφυλάκιση τού 45% επί του γενικού συνόλου των κρατουμένων;

Αν τα θεραπευτικά προγράμμα δεν είχαν λίστα αναμονής δεν θα συνέβαινε

Γιατί επιμένουν οι κρατούμενοι χαρακτηρίζουν τον Κορυδαλλό «κολαστήριο ψυχών»;

Αν μπείτε μέσα και ένας κρατούμενος σας πει ότι θέλει να φύγει, εγώ θα τα σβήσω όλα όσα είπα . Έστω ένας!

Δεν υπερβάλλετε;

Οι κρατούμενοι, στο λόγο της τιμής μου, χαμογελάνε πλέον εδώ μέσα! Ήτανε δυο- τρεις οι φοιτητές, τώρα είναι 40. Υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν για τις Πανελλήνιες. Το κίνητρο εδώ το απέκτησαν. Όλοι οι εργαζόμενοι προσπαθούμε να αλλάξει η καθημερινότητα.

Τα παρουσιάζετε ρόδινα τα πράγματα. Δεν συνεχίζεται η διακίνηση ναρκωτικών;

Εγώ δεν έκρυψα κάτι, αλλά δεν έχω και να απολογηθώ για κανέναν. Ναι, και ναρκωτικά υπάρχουν στον Κορυδαλλό και βία, πολλές φορές, και η συγκατοίκηση είναι ανεξέλεγκτη .

Πώς μπαίνουν τα ναρκωτικά στη φυλακή;

Υπάρχουν πάρα πολλές δίοδοι. Το πιο εύκολο είναι να πω ότι τα φέρνουν συνάδελφοι.

Δεν τα φέρνουν;

Μπορεί! Προχτές στο επισκεπτήριο μητέρα με δυο ανήλικα παιδιά προσπάθησε να περάσει 495 γραμμάρια! Υπάρχουν και συγγενείς που περνάνε ναρκωτικά. Μπορεί και δικηγόροι.

Αυτό δεν μπορεί να αποτραπεί απ’ τους ελέγχους στις εισόδους;

Το μηχάνημα δεν χτυπάει στα ναρκωτικά. Πολλοί τα πετάνε κι απ΄το μακρότοιχο τού συγκροτήματος. Αυτό γίνεται όταν στο προαύλειο είναι 200 άνθρωποι και μόνο ένας φύλακας!

Μοιάζει να έχετε αποδεκτεί μοιρολατρικά την κατάσταση. Φοβάστε;

Δεν περνά από τα χέρια μου. Ας το πάρει πάνω της το ζήτημα η Πολιτεία και ας μας δώσει τα μηχανήματα των αεροδρομίων που αυτομάτως ανιχνεύονται οι ουσίες.

Οι VIP πτέρυγες επιζούν;

Σίγουρα ένας κρατούμενος που έχει λεφτά θα πάρει και τον αστακό του απο το supermarket….!Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και βάζουν στα παιδιά τους 5 ευρώ. Αλλά VIP πτέρυγα δεν υπάρχει!
Ο Τσοχατζόπουλος περνούσε σαν πασάς

Ο ‘Ακης για να δείχνει ότι δεν έχει λεφτά, ζητιάνευε από τον κόσμο. ‘Επαιρνε κάρτα απ΄την υπηρεσία, για να κάνει τηλέφωνο. Αλλά όταν ο κρατούμενος έχει λεφτά περνά καλύτερα.

Λαδώνοντας;

‘Οχι.

Κινητά ποιοι έχουν;

Υπάρχουν πάρα πολλά. Καθημερινά στις έρευνες βρίσκουμε κινητά. Ο τρόπος που μπαίνουν είναι περίπου αυτός που είπαμε με τα ναρκωτικά.

Αν ζητούσατε από το αρμόδιο υπουργείο τρία πράγματα να αλλάξουν άμεσα, ποια θα ήταν;

Τα κτήρια είναι σε άθλια κατάσταση. Χρειάζονται ανακαίνιση.

Το δεύτερο αίτημα;

Τα κινητά. Θα έπρεπε να είναι νόμιμα. Μιλώ για ένα απλό κινητό που θα προμηθεύει η υπηρεσία.’ Ετσι θα έπαυε ο κρατούμενος να είναι έρμαιο κάποιων που κινητά 50 ευρώ τα εμπορεύονται 200!

Τι άλλο έχει μεγάλη ζήτηση στη μαύρη αγορά;

Τα ναρκωτικά.

Οι τιμές ;

Πιο πάνω από την έξω αγορά.

Τι ζητιέται πιο πολύ απ΄τις ουσίες;

Τα πάντα. ‘Ο,τι βρούνε.

Τρίτο αίτημα;

Να δίνονται άδειες στους κρατούμενους. ‘Οχι ανεξέλεγκτα. Σε κάποιους.

Εχει διαρρεύσει ότι πρόσφατα στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, όσο ακόμη ήταν αρχιφύλακας ο Α. Αραβαντινός, έγινε γλέντι με ανθρώπους που εισήλθαν χωρίς να γραφτούν τα ονόματα στην πύλη εισόδου.

Δεν γνωρίζω τα γεγονότα και δεν μπορώ να σχολιάσω.

Αληθεύει η κόντρα σας με τον Αραβαντινό ;

Δεν θέλω να μπω σε προσωπικά ζητήματα.


Πηγή: Έντυπη έκδοση ΕΘΝΟΣ

Share on Google Plus
Από το Blogger.