«Τσαμπουκάδες» από κρατούμενους στις Φυλακές Βόλου – Γρονθοκόπησαν φύλακες, έσπασαν τζάμι εξωτερικής σκοπιάς


«Τσαμπουκάδες» από αλλοδαπούς κρατούμενους στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, όπου προχθές Γεωργιανός κρατούμενος έσπασε το τζάμι εξωτερικής σκοπιάς φύλαξης, ενώ όπως κατάγγειλε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, παραμονές Πρωτοχρονιάς δύο υπάλληλοι γρονθοκοπήθηκαν από Αφγανούς κρατουμένους…

Ένας 20χρονος Γεωργιανός κρατούμενος, που μάλιστα είχε εμπλακεί τον περασμένο Νοέμβριο στην καταστροφή εσωτερικής κάμερας ασφαλείας του καταστήματος, έσπασε προχθές με τον αγκώνα του, το τζάμι σκοπιάς στο προαύλιο του σωφρονιστικού καταστήματος, ενώπιον μάλιστα του φρουρού… Μάλιστα προκλητικά δήλωσε ότι θα το ξανακάνει, αν δεν υλοποιηθεί το αίτημά του, για μεταγωγή στις Φυλακές Αυλώνα, όπου σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, είναι κρατούμενοι συμπατριώτες του και όπου επιτρέπεται η χρήση κινητών τηλεφώνων…

Χθες ο Γεωργιανός παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φυλακών, που τον καταδίκασε σε ενός έτους στέρηση παροχής εργασίας, που σημαίνει ότι δεν θα μειώνεται ανάλογα η ποινή του. Ο δεύτερος Γεωργιανός, 19 χρόνων, που είχε συμμετάσχει στο επεισόδιο πρόσφατα με την καταστροφή της κάμερας, έχει ήδη μεταφερθεί στις φυλακές Αυλώνα. Στις 23 Νοεμβρίου 2017 το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τους είχε καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς τους είχε κρίνει ένοχους για το αδίκημα της διακεκριμένης φθοράς από κοινού. Όπως είχαν δηλώσει στο δικαστήριο, την κάμερα την είχαν σπάσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί δεν τους μετέφεραν σε άλλη φυλακή και γιατί η διαμονή τους ήταν κακής ποιότητας… Βρίσκονταν στις φυλακές Βόλου εκτίοντας ποινές για ληστεία και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Ο 20χρονος Γεωργιανός θα αντιμετωπίσει τώρα και ποινική δίωξη εκτός της πειθαρχικής, με την κατηγορία της φθοράς περιουσίας που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος. Οι περισσότεροι φυλακισμένοι στις φυλακές Βόλου είναι αλβανικής καταγωγής και οι Γεωργιανοί υποστήριζαν πως τους πείραζαν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις Φυλακές Βόλου που έχουν τη δυνατότητα φιλοξενία 54 κρατουμένων, βρίσκονται έγκλειστοι σήμερα 74, Έλληνες και αλλοδαποί, ενώ στις Φυλακές Κασσαβέτειας με χωρητικότητα φιλοξενίας 274 κρατούμενων, είναι έγκλειστοι 134.

Γρονθοκόπησαν δύο υπαλλήλους
Στο μεταξύ επιθέσεις σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων μέσα στις φυλακές και τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών στα αυτοκίνητά τους, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί οι επιθέσεις κατά εργαζομένων μέσα στις φυλακές και η πολιτική μας ηγεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα». Περιγράφοντας τα περιστατικά βίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «παραμονές Πρωτοχρονιάς δύο συνάδελφοί μας γρονθοκοπήθηκαν από Αφγανούς κρατουμένους στο ειδικό Κατάστημα κράτησης Νέων Βόλου.

Πάντως, σημειώνει, ότι είναι «βέβαιο ότι με την τακτική που ακολουθείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με μαθηματική ακρίβεια θα συμβούν και άλλα, χειρότερα, περιστατικά στις φυλακές, ενώ είναι επίσης απολύτως βέβαιο, ότι και το πογκρόμ των διώξεων και των παράνομων μετακινήσεων γυρίζει μπούμερανγκ και αποδεικνύεται σαθρό».
Τέλος, η Ομοσπονδία ζητάει «για πολλοστή φορά» από τον υπουργό Δικαιοσύνης, να συναντηθεί μαζί της, να ακούσει της απόψεις της, τα προβλήματα και τις προτάσεις της, «έστω και μετά από παρατεταμένη χρονοκαθυστέρηση».

Πηγή:www.e-thessalia.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.