Μυστηριώδης θάνατος 26χρονου κρατουμένου στις φυλακές - Καταγγελίες ότι δεν υπήρχε οδοντίατρος


Στις 31 Ιανουαρίου ο 26χρονος κρατούμενος των φυλακών Μαλανδρίνου Μαλτέζος Σώζος παραπονιέται για πόνο σε δόντι. Την 1η Φεβρουαρίου μεταφέρεται στις Φυλακές Λάρισας ελλείψει γναθοχειρουργού στην Άμφισσα. Το πρωί της Πέμπτης, 2 Φεβρουαρίου, βρέθηκε νεκρός στο κελί του.

Ο θάνατός του έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με τους συγκρτούμενούς του να καταγγέλλουν ολιγωρία στο πρόβλημα του άτυχου 26χρονου και το υπουργείο Δικαιοσύνης να παραγγέλνει εισαγγελική έρευνα.


Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων καταγγέλλει το υπουργείο για ευθύνες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σελίδα του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων, «νεκρός βρέθηκε χθες ο κρατούμενος Μαλτέζος Σώζος, 26 ετών, της φυλακής Μαλανδρίνου. Είχε πρόβλημα με ένα δόντι που τον ενοχλούσε, πολύ καιρό με αποτέλεσμα να μαζέψει πύον και να πρηστεί σχεδόν σε όλο το πρόσωπο. Ο ίδιος επανειλημμένα ζητούσε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο διότι η φυλακή του Μαλαδρίνου όπου βρισκόταν δεν είχε οδοντίατρο. Καθώς το πρόβλημα του χειροτέρεψε, τον μετάφεραν τις τελευταίες δύο μέρες στις φυλακές της Λάρισας, όπου βρέθηκε νεκρός χθες από τους συγκρατούμενούς του».


Διαμαρτυρία στις φυλακές Λάρισας

Μέλη του Δικτύου Αλληλεγγύης Κρατουμένων θεωρώντας υπεύθυνους για τον χαμό του τη διοίκηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Μαλανδρίνου και Λάρισας και κατ’ επέκταση και του υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στις φυλακές Λάρισας.

Οι ίδιοι χαρακτήρισαν την παρέμβασή τους «ως αντανακλαστική ένδειξη αντίδρασης για τη κρατική δολοφονία του 26 χρονου κρατουμένου Μαλτέζου Σώζου. Πετάξαμε τρικάκια και φωνάξαμε συνθήματα ενάντια στο σωφρονιστικό σύστημα».


Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η AV επικοινώνησε με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ανώτερο στέλεχος παραδέχεται ότι είναι αλήθεια πως ο κρατούμενος μεταφέρθηκε από τις φυλακές Μαλανδρίνου στις φυλακές Λάρισας για ιατρικούς λόγους, ωστόσο τηρεί στάση αναμονής καθώς εκκρεμεί η ιατροδικαστική έκθεση.

Το υπουργείο από την πλευρά του, το πρωί της Δευτέρας, 5 Φεβρουαρίου, διέταξε για το θλιβερό συμβάν παραγγελία για εισαγγελική έρευνα. Επίσης, ζητήθηκε επίσπευση της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Ως πρώτο στοιχείο, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στα χέρια του, την πρώτη εκτίμηση της ιατροδικαστού η οποία ανέφερε πως από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν προκύπτει εγκληματική ενέργεια, και αναμένει την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής.

Όσον αφορά στις διαδικασίες που τηρήθηκαν από πλευράς φυλακής για τον 26χρονο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στα τέλη Ιανουαρίου ο 26χρονος Μαλτέζος Σώζος παραπονέθηκε για έντονο πονόδοντο. Αρχικά ακολουθήθηκε συντηρητική αγωγή με παυσίπονα. Στις 29 Ιανουαρίου μεταφέρεται στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας όπου τον είδε οδοντίατρος. Αυτός έκρινε ότι έπρεπε να τον παραπέμψει σε γναθοχειρουργό.

Έτσι, το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου, κλείστηκε ραντεβού με γναθοχειρουργό στη Λάρισα για τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου. Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας. Το επόμενο πρωινό εντοπίστηκε νεκρός στον κελί του.

Τα ερωτηματικά για τον θάνατο του νεαρού κρατουμένου είναι πολλά. Φως αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής.

Πηγή: www.athensvoice.gr / Μαριάννα Μαρμαρά
Share on Google Plus
Από το Blogger.