Στο «κόκκινο» η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού


Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου 

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού! Δύσκολες συνθήκες και έλλειψη στήριξης καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Απειλές, επιθέσεις, έλλειψη προσωπικού, αποσπάσεις που δεν θα έπρεπε να έχουν συμβεί. Στις φυλακές Κορυδαλλού η κατάσταση γίνεται μέρα με την μέρα ολοένα και χειρότερη για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί. Άνθρωποι οικογενειάρχες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες συνθήκες, την ώρα που το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης σφυρίζει αδιάφορα παρά τις ενημερώσεις που έχουν κάνει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των φυλακών Κορυδαλλού.

Πριν από τρεις περίπου βδομάδες στο νοσοκομείο κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού έλαβε χώρα ένα βίαιο περιστατικό. Ένας σωφρονιστικός υπάλληλος που εκτελούσε χρέη αρχιφύλακα εισήλθε σε ένα θάλαμο με οροθετικούς κρατούμενους. Εκεί αντιλήφθηκε ότι κάποιος από αυτούς διέθετε κινητό τηλέφωνο. Επρόκειτο για έναν οροθετικό κρατούμενο γεωργιανής καταγωγής ο οποίος επιτέθηκε στον υπάλληλο γρονθοκοπώντας τον, όταν προσπάθησε να του κατάσχει το τηλέφωνο. Με τη βοήθεια των συναδέλφων του ο σωφρονιστικός υπάλληλος κατάφερε να γλιτώσει. Με «ξεσκισμένα τα ρούχα και χτυπημένος», όπως αναφέρονταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δέχονται επίθεση από κρατούμενους στις φυλακές. Όπως επισημαίνουν στο «politik.gr», κύκλοι των εκπροσώπων των εργαζομένων στις φυλακές Κορυδαλλού, «τα περιστατικά βίας δεν είναι μόνο οι χειροδικίες και οι επιθέσεις, αλλά και οι κάθε είδους απειλές που εκτοξεύουν». Στην ίδια ανακοίνωση για παράδειγμα γινόταν λόγος για εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα σωφρονιστικών υπαλλήλων που υπηρετούν στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ενταθεί οι επιθέσεις κατά εργαζομένων μέσα στις φυλακές και η πολιτική μας ηγεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα» αναφέρονταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Ένας φύλακας για 400 κρατούμενους

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους των εκπροσώπων των εργαζομένων στις φυλακές Κορυδαλλού, τα περιστατικά λεκτικής αλλά και σωματικής βίας έχουν ξεφύγει τους τελευταίους μήνες. Οι κρατούμενοι εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι υπάλληλοι στις φυλακές είναι πολύ λίγοι για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για 400 κρατούμενους αντιστοιχεί μόλις ένας φύλακας, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ανακοίνωση του Δεκεμβρίου το Σωματείο Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού.

«Σαν πρωτοβάθμιο σωματείο της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας, του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, καλούμαστε να εκπροσωπούμε ένα σύνολο σχεδόν 300 υπαλλήλων οι οποίοι λόγω και της φύσης της εργασίας τους συναντούν καθημερινές δυσκολίες στην άσκηση των ήδη απαιτητικών καθηκόντων τους. Κορυφαίο πρόβλημα, όμως, εδώ και πολλά χρόνια είναι ο μικρός αριθμός φυλακτικού προσωπικού σε σχέση με τον αριθμό των κρατουμένων που φιλοξενεί το κατάστημα. Αποτέλεσμα αυτού είναι σε πολλές περιπτώσεις ένας (1) φύλακας να αντιστοιχεί σε 400 κρατούμενους», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.

Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη εξαιτίας και των συχνών κινητοποιήσεων που κάνουν οι κρατούμενοι. Πριν από μερικούς μήνες για παράδειγμα οι κρατούμενοι, διεκδικώντας συγκεκριμένα πράγματα, αποφάσισαν ως διαμαρτυρία να μπαίνουν στα κελιά στις 12 το βράδυ, αντί για τις 9, που είναι ο κανονισμός. Με αποτέλεσμα η ήδη δύσκολη κατάσταση να γίνει αφόρητη για τους εργαζομένους των φυλακών που φοβούνται ακόμη και να κάνουν αναφορά όταν οι συνθήκες το απαιτούν.

«Πρόκειται για παραβίαση του εσωτερικού κανονισμού των φυλακών», σημειώνουν στο «politik.gr», κύκλοι των εκπρόσωπων των εργαζομένων των φυλακών Κορυδαλλού.
Αποσπασμένοι υπάλληλοι στην κεντρική υπηρεσία

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω των αποσπάσεων στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης υπαλλήλων του κλάδου Φύλαξης που έχουν οργανική θέση στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού. Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες κύκλων των εκπροσώπων των εργαζομένων των φυλακών Κορυδαλλού, οι υπάλληλοι αυτοί υπηρετούν σε άλλα καθήκοντα από αυτά της φύλαξης κρατουμένων, ενώ οι ανάγκες στο κατάστημα είναι μεγάλες. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Δικαστικής Φυλακής Κορυδαλλού στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να μεταταχθούν ακόμη 44 υπάλληλοι, μέσω του ενιαίου συστήματος κινητικότητας. Κάτι που θα οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.

«Το προσωπικό θα πρέπει να εργάζεται και να προσφέρει εκεί που ανήκει οργανικά. Επίσης απαιτούμε από τη διοίκηση του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, ομοίως να «επιστρέψει» πίσω στο τμήμα φύλαξης το φυλακτικό προσωπικό που απασχολείται στο κτίριο του Διοικητηρίου. Και εδώ ήρθε καιρός να πάψουν οι δικαιολογίες “υπηρεσιακών” αναγκών και να αντιμετωπιστεί δραστικά η κακοδιαχείριση του προσωπικού αξιοποιώντας όλες τις ρεαλιστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις του σωματείου που έχουν γίνει για τον σκοπό αυτό», ανέφεραν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 18 Ιανουαρίου.
«Δεν έχουμε στήριξη»

Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που προσλήφθηκαν υπάλληλοι στα καταστήματα κράτησης ήταν το 2009. Έκτοτε και λόγω των μνημονιακών περικοπών δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια τους. Λύση στο πρόβλημα θα δώσει η πρόσληψη 633 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ ως τακτικό προσωπικό στα διάφορα καταστήματα κράτησης. Ωστόσο αν και έχει δοθεί το πράσινο «φως» η διαδικασία δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Για όλα αυτά τα ζητήματα οι εργαζόμενοι των φυλακών Κορυδαλλού έχουν ενημερώσει ουκ ολίγες φορές τόσο τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή όσο και τη διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού. Ωστόσο όπως επισημαίνουν στο «politik.gr», «δεν υπάρχει στήριξη από τη διεύθυνση και την πολιτική ηγεσία».

Πηγή: www.politik.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.