Αρειος Πάγος: Δεν προσμετράται στον χρόνο προσωρινής κράτησης το «βραχιολάκι»


Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε ότι ο κατ´ οίκον περιορισμός υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (δηλαδή, το λεγόμενο «βραχιολάκι»), δεν αφαιρείται από το χρόνο προσωρινής κράτησης. Δηλαδή, ο χρόνος με «βραχιολάκι» και οι ημέρες τυχόν προφυλάκισης δεν αθροίζονται για τον κατηγορούμενο.

Συγκεκριμένα, η Ποινική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ. αριθμ. 2/2018 απόφασή της, αφού έκρινε ότι ο χρόνος της ηλεκτρονικής επιτήρησης δεν αφαιρείται από το χρόνο προφυλάκισης, αναίρεσε βουλεύματα που είχαν προσμετρήσει σε καταδικασμένο στην υπόθεση της Energa-Hellas Power, το χρόνο που ήταν υπό ηλεκτρονική επιτήρηση ως χρόνο προφυλάκισης.

Στην απόφαση της Ολομέλειας επισημαίνεται η πρόβλεψη της παραγράφου 2 του άρθρου 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας η οποία αναφέρει ότι «λόγω της βαρύτητας και του επαχθούς χαρακτήρα του όρου του κατ΄ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, κατά κυριολεξία μέτρου δικονομικού καταναγκασμού, ορίζεται ότι ο περιοριστικός αυτός όρος αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς και η προσωρινή κράτηση σε σχέση με τη διάρκεια, τα ανώτατα όρια, την εξακολούθηση ή διακοπή του και την επανεξέτασης του στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & www.kathimerini.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.