Πάτρα:Χρωστούν 16.000 μέρες άδειας στους υπαλλήλους των Φυλακών-Ελεύθεροι πολιορκημένοι!


Την κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, προκάλεσε το πρόσφατο περιστατικό χειροδικίας σε βάρος δύο σωφρονιστικών υπαλλήλων, από κρατούμενο των φυλακών Αγίου Στεφάνου.Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή, σε συμπλοκή μεταξύ δύο κρατουμένων, όπου παρενέβησαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την αποκατάσταση της τάξης στο κατάστημα, αλλά δέχτηκαν αυτοί επίθεση από τον ένα κρατούμενο.

Η τάξη αποκαταστάθηκε, αλλά το επεισόδιο αποτελεί ένα ακόμα καμπανάκι προειδοποίησης για την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα.


Οι φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα βρίσκονται για άλλη μία φορά σε έκρυθμη κατάσταση, τονίζει ο κ. Παπαθεοδώρου στην ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή.

Τέτοια περιστατικά επαναλαμβάνονται συχνά τελευταία σε πολλά καταστήματα της χώρας. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απροστάτευτοι, νιώθουν πως κινδυνεύουν καθημερινά στον χώρο εργασίας τους και η βιαιότητα των επιθέσεων εναντίον τους από κρατούμενους έχει κλιμακωθεί. Η Κυβέρνηση δεν έχει σχεδιασμό μέτρων για την επαύξηση της ασφάλειας του σωφρονιστικού προσωπικού, αλλά και των ίδιων των κρατουμένων με νέα σύγχρονα μέσα επιτήρησης, αναφέρει ο κ. Παπαθεοδώρου.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Παναγιώτης Κωσταντόπουλος, πρόσθεσε ότι η ίδια έκρυθμη κατάσταση επικρατεί και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, την οποία ο ίδιος απέδωσε στο γενικότερο κλίμα ατιμωρησίας και στην έλλειψης προσωπικού.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Κωσταντόπουλο, το φυλακτικό προσωπικό στις φυλακές Αγίου Στεφάνου είναι πολύ λίγο για τους 600 περίπου κρατούμενους και είναι ενδεικτικό ότι στους υφιστάμενους φύλακες χρωστούν 16.000 ημέρες σε ρεπό και άδειες.

Το σωματείο από την πλευρά του, περιμένει πώς και πώς την προκήρυξη του διαγωνισμού προσλήψεων, που προβλέπει για τις φυλακές της Πάτρας, ενίσχυση με 23 άτομα όλων των ειδικοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μετάβαση από τις λεκτικές απειλές σε επεισόδια χειροδικίας, είναι μια επικίνδυνη αναβάθμιση της βίας μέσα στις φυλακές, που θα πρέπει να ανησυχήσει τις αρμόδιες αρχές και το υπεύθυνο υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Κωσταντόπουλο.

Οσον αφορά τους δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, που δέχθηκαν την επίθεση στις φυλακές Αγίου Στεφάνου, πήγαν στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους, αλλά, εάν δεν έμπαιναν στη μέση οι λεγόμενοι ήσυχοι κρατούμενοι, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να ακολουθούσε. Πρόσφατες είναι και οι επιθέσεις με μαχαιρώματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Δομοκού και Μαλανδρίνου, που στοίχισαν ακόμα και μια ζωή εργαζόμενου.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πηγή: pelop.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.