Πλήρη κατάρρευση της Φυλακής Νιγρίτας


Σε σοβαρότατες καταγγελίες προέβη η Ένωση Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας Σερρών σχετικά με την τραγική κατάσταση στις υλικοτεχνικές υποδομές, το σύστημα ενδοεπικοινωνίας, το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, τις κλειδαριές της Φυλακής κτλ, οι οποίες καταρρέουν, ενώ ταυτόχρονα για μία ακόμη φορά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει το απαραίτητο εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, αλλά δεν επαρκεί ούτε το φυλακτικό προσωπικό για τις βασικές ανάγκες λειτουργίας της φύλαξης. 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

  Βρισκόμαστε σε πλήρη κατάρρευση των περισσότερων συστημάτων ασφαλείας της Φυλακής: Ελλείψεις
προσωπικού - ελλείψεις εξειδικευμένων εργαζομένων ( υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, μηχανολόγου, θερμοψυκτικού. Οι λιγοστοί υπάλληλοι που δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές λειτουργίες του καταστήματος 35 εναπομείναντες υπάλληλοι φύλαξης για 531 κρατουμένους.3 Υπάλληλοι έχουν αιτηθεί 9μηνη άδεια ανατροφής τέκνου.1 υπάλληλος είναι σε άδεια λοχείας.1 Υπάλληλος είναι σε καθεστώς μακροχρόνιας αναρρωτικής άδειας.9 υπάλληλοι είναι αποσπασμένοι σε καθήκοντα διοίκησης. Η ακριβής αντιστοιχία είναι ένας υπάλληλος για 15 κρατουμένους. Κάθε μέρα δουλεύουμε σε ρυθμούς υπό τεράστια ένταση, με πολλαπλές αναθέσεις καθηκόντων και δυστυχώς με μόνιμη κούραση λόγω έλλειψης ξεκούρασης, ύπνου και φυσικά ρεπό και αδειών από οφειλόμενα προηγούμενων ετών. Στη γραμματεία και το λογιστήριο η κατάσταση είναι μια από τα ίδια. Τα γραφεία λειτουργούν με πολλούς φύλακες οι οποίοι εκτελούν και βάρδιες στη φύλαξη. Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύονται ρεπό και άδειες ή όταν χορηγούνται στους υπαλλήλους μένουν κενά στην καθημερινή λειτουργία των γραφείων.
Πληρότητα κρατουμένων. Η φυλακή αποτελείται από πέντε πτέρυγες των 120 κρατουμένων η καθεμία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία  οι τέσσερις πτέρυγες. Θα έπρεπε δηλαδή η δύναμη των κρατουμένων να είναι στους 480. Όμως, εξαιτίας των καθημερινών παραλαβών νεοεισερχομένων κρατουμένων από Αστυνομικά Τμήματα και λοιπά Καταστήματα Κράτησης, ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στους 531!!!, με ότι αυτό συνεπάγεται από ένταση εργασίας και εκνευρισμό- εξαθλίωση υπαλλήλων και κρατουμένων. Την κατάσταση επιδεινώνει ο συνωστισμός των κρατουμένων σε υπεράριθμα κελιά των 4 και 5 κρατουμένων  όταν θα έπρεπε σε κάθε κελί να είναι 3.Είναι καθημερινά πλέον τα επεισόδια μεταξύ κρατουμένων σε ότι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης και παροχής των ειδών πρώτης ανάγκης (κουβέρτες, είδη υγιεινής, μαξιλάρια, στρώματα) που δεν επαρκούν λόγο του υπερπληθυσμού  των κρατουμένων. Νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο πάτωμα, να τρώνε στο πάτωμα  και να συμβιώνουν χωρίς στρώμα χωρίς μαξιλάρι χωρίς  κουβέρτες και χωρίς τα απολύτως απαραίτητα.
Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές δεν λειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες. Με αυτοσχέδια λουκέτα σε κάθε πόρτα, οι υπάλληλοι εργάζονται δίχως καμία φύλαξη και ασφάλεια. Ανά πάσα στιγμή εξαιτίας της υπολειτουργίας, οι πόρτες ασφαλείας δεν κλείνουν ή παθαίνουν εμπλοκές.
Το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης είναι εκτός λειτουργίας. Περίπου 100 κάμερες από το κλειστό κύκλωμα είναι εκτός λειτουργίας πάνω από ένα χρόνο και αυτό έχει ώς αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει λεπτομερής οπτικός έλεγχος σε όλες τις πτέρυγες τις φυλακής με αποτέλεσμα να τίθεται σε καθημερινό κίνδυνο η ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται σε καθημερινή βάση κυριολεκτικά στα τυφλά. Για να λειτουργήσει απαιτούνται εξειδικευμένα εξαρτήματα όπως και εργατικό προσωπικό που είναι έμπειρο σε ανάλογα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Δεν είναι τυχαίο που απαιτούμε την αλλαγή του οργανογράμματος με τις ειδικότητες που είναι απαραίτητες για φυλακές νέου τύπου (ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, θερμοψυκτικού, μηχανικού).
Ο βιολογικός για ακόμη μία φορά είναι σε υπολειτουργία. Η εταιρεία που είχε σύμβαση με τη φυλακή όχι μόνο δεν έκανε συντήρηση ( τον δεκαπενταύγουστο πλημμύρισε ξανά η φυλακή) αλλά παράτησε την επίβλεψή του στη μοίρα. Μια ματιά να ρίξει κανείς θα καταλάβει πως δεν λειτουργεί όπως πρέπει.
Τα cb – Motorola είναι  τα περισσότερα σε μη λειτουργική κατάσταση και δεν επαρκούν για τις ανάγκες φύλαξης. Κρίνεται αναγκαία η αντικατάστασή τους με νεότερης τεχνολογίας και με κεραία ενίσχυση σήματος.
Οι Η/Υ σε όλα τα τμήματα φύλαξης είναι απαρχαιωμένοι. Κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση σε όλα τα τμήματα φύλαξης του καταστήματος με 1 Η/Υ (τουλάχιστον 8) έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται ευκολότερα ταυτοποίηση κάθε κρατουμένου με ενημερωμένο πρόσφατο φωτογραφικό υλικό κάθε κρατουμένου.  
Σε καθημερινή βάση κρίνεται απαραίτητη η διακοπή της υδροδότησης σε όλες τις πτέρυγες των κρατουμένων. Η πίεση του νερού δεν επαρκεί εδώ και ένα χρόνο και οι κρατούμενοι σχεδόν καθημερινά είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν χωρίς νερό για πολλές ώρες.
 το διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.