Μηδενικές είναι οι δημόσιες επενδύσεις τη διετία 2015-2016 στην πυροσβεστική, στα δικαστήρια και στις φυλακές, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ, ενώ μόλις 3 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν κατά το ίδιο διάστημα για την αστυνομία. Τα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι, την αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων σε όλα τα δικαστήρια της χώρα.
Ταυτόχρονα, οι δημόσιες επενδύσεις σε παιδεία και υγεία είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ αντίθετα η χώρα μας επενδύει στις μεταφορές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα δαπανά τον μισό σχεδόν (48,5%) προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων σε υποδομές μεταφορών (δρόμοι, τούνελ, γέφυρες, κλπ.), ούσα πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που ξοδεύει κατά μέσον όρο τα μισά (24,4%).
Οπως επισημαίνεται στο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ «σημειώνονται αξιοσημείωτες υστερήσεις στη χώρα μας, που υποδηλώνουν και τη γενικότερη αδυναμία του κράτους να στηρίξει την εν γένει ανάπτυξη της χώρας, κυρίως με επενδύσεις θεσμικής και περιβαλλοντικής θωράκισης της κοινωνίας (δημόσια τάξη και ασφάλεια, περιβάλλον, αναψυχή-πολιτισμός, θρησκεία, στέγαση και υποδομές κοινής ωφέλειας) και επενδύσεις σε υποδομές ανθρωπίνου κεφαλαίου (παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, έρευνα και ανάπτυξη και βασική έρευνα).
Ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά στα χρόνια της κρίσης, από 6% του ΑΕΠ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 3% του ΑΕΠ σήμερα, έναντι 2,7% στην Ε.Ε. Οπως παρατηρεί, «την τελευταία διετία, μάλιστα, κάτω από την πίεση της παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, «οι δημόσιες επενδύσεις δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα το απόθεμα δημοσίου κεφαλαίου να μειώνεται». Ειδικότερα:
• Δημόσια τάξη και ασφάλεια. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα τη διετία 2015-2016 είναι σχεδόν μηδενικές (έναντι 3,1% του συνόλου των κρατικών επενδύσεων στην Ε.Ε.). Μάλιστα, το διάστημα αυτό οι επενδύσεις στην αστυνομία ήταν μόλις 3 εκατ. Την ίδια περίοδο η Ε.Ε. επενδύει 1,3% σε υποδομές, 0,9% στην αστυνομία, 0,3% στην πυροσβεστική 0,3% και 0,4% στα δικαστήρια.
Αντίθετα, στην Ελλάδα τη διετία 2015-2016, όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, δεν δαπανήθηκε ούτε 1 ευρώ για επενδύσεις στην πυροσβεστική (χωρίς να περιλαμβάνεται η δασοπυρόσβεση), στα δικαστήρια και στις φυλακές. Αλλά ακόμα και αν ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν, και συγκεκριμένα στο διάστημα 2009-2016, θα διαπιστώσει ότι επίσης δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ στην πυροπροστασία και στις φυλακές.
• Παιδεία, υγεία. Η χώρα μας με βάση τα στοιχεία δαπανά σε υποδομές παιδείας το 2,5% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), έναντι 10,4% στην Ε.Ε. Στην υγεία οι δαπάνες μετά βίας φθάνουν το 1,4% έναντι 7,9% στην Ε.Ε., ενώ στην κοινωνική προστασία το ποσοστό ανέρχεται στο 1,3% έναντι 2,3% στην Ε.Ε.
• Νερό. Μπορεί για υγεία και παιδεία να δαπανώνται ελάχιστα χρήματα, ωστόσο η χώρα μας δαπανά 3% του προϋπολογισμού επενδύσεων στην παροχή νερού (έναντι 1,1% στην Ε.Ε.-28), καθώς και 5,5% στη διαχείριση στερεών αποβλήτων (έναντι 1,7% στην Ε.Ε. και 3,7% στη διαχείριση υγρών αποβλήτων (έναντι 1,8% στην Ε.Ε.). Τα ανωτέρω μεγέθη πιστοποιούν τις τεράστιες αδυναμίες στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, όπου η χώρα μας έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης στο νερό και της αποκομιδής των σκουπιδιών, με σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους.
• Eρευνα και ανάπτυξη. Η χώρα δαπανά το 17% του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, όσο και η Ε.Ε. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο στην Ελλάδα το 2016 δαπάνησε 1,082 δισ. ευρώ, όταν η συνολική δαπάνη έρευνας και ανάπτυξης (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ανέρχεται, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε 1,754 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας τη σχετικά μικρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (ή την ανεπαρκή καταγραφή της σχετικής δραστηριότητας).
Πηγή: www.kathimerini.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.