Υπερυπουργείο Δημοσίας Τάξεως με αρμοδιότητα το μεταναστευτικό και τις φυλακές συγκροτεί ο Μητσοτάκης



Πέραν των παρεμβάσεων στο θεσμικό πεδίο (ποινικός κώδικας, νόμος Παρασκευόπουλου, πανεπιστημιακό άσυλο), ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται ήδη από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης να σηματοδοτήσει την εντελώς διαφορετική του προσέγγισή του στο ζήτημα της ασφάλειας.

Ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας του κυβέρνησης αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,Κυριάκος Μητσοτάκης, το σημερινό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εν αναμονή φυσικά και της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού την προσεχή Κυριακή.
«O νόμος και η τάξη» βρίσκονται, ούτως ή άλλως, στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Και η αλήθεια είναι ότι στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν ουκ ολίγες αφορμές προκειμένου αυτή η ατζέντα όχι μόνον να καταστεί βασική στη δημόσια σφαίρα αλλά και να υιοθετηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Η πολιτική ανοχή σε φαινόμενα παραβατικότητας, η ανεξέλεγκτη δράση των πάσης φύσεως μπαχαλάκηδων, η επιδείνωση των συνθηκών στο κέντρο της Αθήνας, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, του μεταναστευτικού ρεύματος αλλά και της απουσίας πολιτικών αστυνόμευσης και ένταξης, το πανεπιστημιακό άσυλο και η μόνιμη κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων από άτομα του κοινού ποινικού δικαίου βάρυναν σημαντικά τη διαδρομή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι, δε, διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα, βάσει του οποίου οι πολυισοβίτες καταδικασμένοι της 17Ν μπορούν να διεκδικήσουν την υπ’ όρους αποφυλάκισή τους, αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα, οδηγώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώσει ότι στο πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα διορθώνουν τα συγκεκριμένα άρθρα του Π.Κ.
Πέραν, ωστόσο, των παρεμβάσεων στο θεσμικό πεδίο (Ποινικός κώδικας, νόμος Παρασκευόπουλου, νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο), ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ήδη από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης να σηματοδοτήσει την εντελώς διαφορετική του προσέγγισή του στο ζήτημα της ασφάλειας.
Το νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη / Δημοσίας Τάξεως θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της κυβέρνησης Ν.Δ., εφόσον βέβαια οι πολίτες δώσουν την εντολή στον Κυρ. Μητσοτάκη την προσεχή Κυριακή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πέραν των σημερινών αρμοδιοτήτων, στο νέο υπουργείο θα συγχωνευθεί το σημερινό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και η ευθύνη για τη λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, που σήμερα υπάγονται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Με την υπαγωγή του «Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής» στο «Προστασίας του Πολίτη», ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι αντιμετωπίζει τις μεταναστευτικές πιέσεις (σ.σ τη ροή των οποίων ελέγχει απόλυτα ο Ταγίπ Ερντογάν με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίοδο έντασης των διμερών σχέσεων) και ως ζήτημα δημόσιας ασφάλειας. Παράλληλα, αφαιρώντας την αρμοδιότητα των φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενιαίο, πλέον, σώμα φύλαξης, το οποίο σε συνδυασμό με την εκπεφρασμένη πρόθεση για τη δημιουργία μίας, τουλάχιστον, φυλακής υψίστης ασφαλείας – Τύπου Γ – θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στα κυκλώματα ποινικών – τρομοκρατών που σήμερα κυριαρχούν στις ελληνικές φυλακές αλλά και να ελέγξει με αποτελεσματικότερο τρόπο τις συχνές εντάσεις στο εσωτερικό των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Ως προς τα πρόσωπα που θα αναλάβουν το νέο υπερυπουργείο, στο γαλάζιο παρασκήνιο ακούγεται σειρά ονομάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρώην βουλευτή και υπουργού στην ίδια θέση επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά και του βουλευτή Α’ Αθήνας Βασίλη Κικίλια. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο χαρτοφυλάκιο του μεταναστευτικού αναμένεται να διαδραματίσει ο επίσης υποψήφιος στην Α’ Αθήνας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Άγγελος Συρίγος, ο οποίος έχει σχετική εμπειρία και από τη θητεία του ως αρμόδιος γενικός γραμματέας στο παρελθόν.
ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: lawandorder.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.