Οι 7 μήνες βίας στον Κορυδαλλό και το προφίλ των 1399 κρατουμένων

Αποκλειστικό: Οι 7 μήνες βίας στον Κορυδαλλό και το προφίλ των 1399 κρατουμένων

Αναδημοσίευση www.eleytherostypos.gr / Παναγιώτης Σπυρόπουλος

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Tα συνεχή βίαια περιστατικά και το ποινικό προφίλ των κρατουμένων δημιουργούν μια «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί

Επτά μήνες βίαιων πεπραγμένων στις φυλακές Κορυδαλλού. Μία… βόμβα αίματος στην καρδιά της Αθήνας. Δολοφονίες, βίαιες ομαδικές συμπλοκές, αποδράσεις και… διοίκηση του εγκλήματος μέσα και έξω από τα τείχη των φυλακών έχουν προκαλέσει την αναγκαιότητα… μετακόμισής τους.
Το ποινικό προφίλ των 1.399 κρατουμένων, υπόδικων και κατάδικων, που περιλαμβάνει εκτελεστές συμβολαίων θανάτου (Μαφία των Φυλακών), μεγαλοδιακινητές ναρκωτικών (καρτέλ κοκαΐνης), ηγέτες εγκληματικών οργανώσεων ληστών και διαρρηκτών (Vor V Zakone), τρομοκράτες αναρχικής ιδεολογίας («17Ν», «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»), δημιουργεί ένα επικίνδυνο κράμα, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί…
Τα παραπάνω περιγράφονται, μεταξύ άλλων, στον φάκελο… συμβάντων των φυλακών Κορυδαλλού, που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, όπως τον κατέθεσε ο διευθυντής Ιωάννης Καζλάρης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής Ελευθερίου Οικονόμου και της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου.
Εκεί βρέθηκαν όλοι οι διευθυντές των καταστημάτων κράτησης και σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας δίνοντας φακέλους… συμβάντων, των φυλακών που διοικούν και αξιολόγησης του προσωπικού τους. Στόχος η χαρτογράφηση της κατάστασης που επικρατεί στα καταστήματα κράτησης, ώστε να ενισχυθεί η σωφρονιστική πολιτική και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Τo… ματωμένο ημερολόγιο των συμβάντων

 Στον φάκελο του Κορυδαλλού περιγράφονται 10 σοβαρά συμβάντα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται θάνατοι κρατουμένων σε εξωτερικά νοσοκομεία ή εντός της φυλακής από παθολογική ή άγνωστη αιτία. Μία τέτοια περίπτωση είναι του Τούσα Μπαντιόλ, ο θάνατος του οποίου αρχικά αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια, αλλά στη νεκροτομή διαπιστώθηκε ότι είχε στραγγαλισθεί από μέλη της «Μαφίας των Φυλακών». Ο φάκελος «Κορυδαλλός» έχει ως εξής:
7/1/2019-21/5/2019
Για δικονομικούς λόγους συνεχίζεται η κράτηση Αλβανών κρατουμένων που κατηγορούνται για τη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ηγετικών στελεχών της «Μαφίας του Κορυδαλλού». Το συμβούλιο των φυλακών επιχείρησε να διαχωρίσει αυτούς τους κατηγορουμένους από άλλους που βρίσκονταν σε άλλα επαρχιακά καταστήματα κράτησης και είναι μάρτυρες σε αυτές τις υποθέσεις.
9/6/2019
Συμπλοκές στη Β’ πτέρυγα μεταξύ Αφγανών και Γεωργιανών. Καταστροφή της διαχωριστικής κιγκλίδας στην είσοδο της Α’ πτέρυγας, έξοδος ομάδας ρωσόφωνων κρατουμένων προκειμένου να συμμετάσχουν στη συμπλοκή που βρισκόταν σε εξέλιξη στο «πλευρό» των Γεωργιανών κρατουμένων.
26/5/2019
Βίαιη συμπλοκή στη Γ’ πτέρυγα ανάμεσα σε τρεις κρατουμένους και άλλους κρατουμένους της Δ’ πτέρυγας, αλβανικής καταγωγής. Επέμβαση της ΕΚΑΜ, σύλληψη τριών κρατουμένων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής από την οποία απέδρασαν αφοπλίζοντας τους αστυνομικούς. Συνελήφθησαν οι τρεις από αυτούς.
20/5/2019
Επέμβαση της ΕΚΑΜ έπειτα από εισαγγελική εντολή, για αιφνιδιαστικό έλεγχο στο κελί 10 του πρώτου ορόφου της Ε’ πτέρυγας, στο οποίο κρατούνταν δύο ηγετικά μέλη της «Μαφίας του Κορυδαλλού».
18/6/2019
Επίθεση κρατουμένου κατά σωφρονιστικού υπαλλήλου και τραυματισμός του στο κεφάλι με σιδηρολοστό. Ο κρατούμενος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.
22/4/2019
Επιστολή διαμαρτυρίας των κρατουμένων που φοιτούν στο Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Κορυδαλλού γιατί μετήχθησαν σε άλλες φυλακές.
31/1/2019
Απόδραση δύο υπόδικων Αλβανών κρατουμένων από το κελί 17 της Δ’ πτέρυγας, όταν πήδηξαν τον μαντρότοιχο. Η απόδραση έγινε με εντολή και βοήθεια αρχηγικών μελών της «Μαφίας του Κορυδαλλού», προκειμένου να μετατραπούν σε εγκληματικά «εργαλεία» εκτέλεσης συμβολαίων έξω από τις φυλακές. Συνελήφθησαν 13 ημέρες αργότερα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στο Μάτι…
14/1/2019
Δολοφονία του βαρυποινίτη Αρμπέρ Μπάκο, κατηγορουμένου για συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες της «Μαφίας του Κορυδαλλού». Η εντολή είχε δοθεί από άλλο μέλος της «Μαφίας», με δύο κρατουμένους να τον μαχαιρώνουν 50 φορές!
8/2/2019
Είσοδος ΕΚΑΜ για έκτακτη έρευνα στο κελί 10 της Ε’ πτέρυγας στο οποίο κρατούνταν ηγετικά μέλη της «Μαφίας του Κορυδαλλού» και του οργανωμένου εγκλήματος.
25/6/2019
Συμπλοκή μεταξύ ομάδων κρατουμένων της Β’ και της Ε’ πτέρυγας. Τούρκοι κουρδικής καταγωγής και ρωσόφωνοι, με αυτοσχέδια μαχαίρια και γιαταγάνια, επιχείρησαν να συμπλακούν. Επέμβαση των ΥΜΕΤ και ΕΚΑΜ και διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στα κελιά των πτερύγων Β’, Ε’ και Α’.
Για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών χρειάστηκε η συνδρομή της Ομάδας Αντιμετώπισης Εκνομων Ενεργειών της Εξωτερικής Φρουράς, καθώς και η άδεια εισόδου σε αστυνομικές δυνάμεις.

Υπερπληθυσμός «εγκλήματος»

Στον σχετικό φάκελο των φυλακών Κορυδαλλού περιλαμβάνονται και τα αριθμητικά δεδομένα των κρατουμένων. Με επίσημη χωρητικότητα 1.250 κρατουμένους, τον Νοέμβριο του 2018, στον Κορυδαλλό βρίσκονταν περίπου 1.850 έγκλειστοι. Από τον Ιανουάριο 2019 έως και πρόσφατα ήταν 1.700. Στις 31 Ιουλίου 2019 κατά το «πρωινό άνοιγμα» της φυλακής, οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 1.339. Η ανάλυση έχει ως εξής: 787 υπόδικοι • 537 κατάδικοι • 15 οφειλέτες.
Οι εθνικότητες των κρατουμένων
ΕΛΛΑΔΑ       520
Αλβανία  254
Πακιστάν       85
Συρία     49
Γεωργία  45
Αλγερία  43
Ιράκ       37
Ουκρανία      30
Βιετνάμ  4
Κομόρες 2
Βουλγαρία     10
Καμερούν      2
Πολωνία 1
Ιράν       23
Σομαλία  5
Ρωσία     7
Μαρόκο  11
Γερμανία 3
Λετονία  2
Κονγκό   3
Ρουάντα 2
Ισραήλ   1
Γουινέα  1
Τουρκία  12
Τυνησία  9
Ακτή Ελεφαντοστού     2
Μπανγκλαντές      25
Κίνα 5
Αζερμπαϊτζάν        1
Παλαιστίνη    14
Ολλανδία       7
Σενεγάλη       2
Τανζανία 4
Λιβύη     2
Ιταλία     3

Αδικήματα και ποινές

Από τους 520 Ελληνες κρατουμένους, τα πιο ενδεικτικά αδικήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται είναι: 2 για τρομοκρατικές ενέργειες, 2 για οφειλές, 9 για ανθρωποκτονίες και συνέργεια σε ανθρωποκτονίες, 19 για ληστείες και 162 για υποθέσεις ναρκωτικών. Σε επίπεδο ποινών που έχουν επιβληθεί: 19 ισόβια, 47 από 15 έτη και πάνω, 33 10-15 έτη, 77 5-10 έτη, 22 2-5 έτη και 13 1-2 έτη.
Από τους 817 αλλοδαπούς κρατουμένους, τα πιο χαρακτηριστικά αδικήματα για τα οποία έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί είναι: 4 για υποθέσεις τρομοκρατίας, 15 για χρέη, 4 για ανθρωποκτονία ή άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία, 23 για κλοπή, 26 για ληστείες και 174 για ναρκωτικά. Οι ποινές που έχουν επιβληθεί: 27 σε ισόβια, 66 15 έτη και πάνω, 48 10-15 έτη, 133 5-10 έτη, 28 2-5 έτη, 8 1-2 έτη, 5 6-12 μήνες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι διευθυντές των φυλακών της χώρας συμφώνησαν πως προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο των κρατουμένων όσο και των υπαλλήλων. Ενώ είναι μείζον θέμα η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών που υπάρχουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπως τα έχουν καταγράψει οι διευθυντές τους που συμμετείχαν στην ευρεία σύσκεψη.

Υποστελέχωση, «στρατηγεία» και ανοιχτά… κελιά

Σύμφωνα με τις περιγραφές των συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές Κορυδαλλού και περιλαμβάνονται στον φάκελο, επισημαίνεται η ανησυχητική συχνότητα και η κλιμάκωση σοβαρών έκνομων ενεργειών, όπως ανθρωποκτονίες, βίαιες ομαδικές συμπλοκές και αποδράσεις, στο μεγαλύτερο κατάστημα κράτησης της Ελλάδας. Σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης των φυλακών, αυτή η κλιμάκωση οφείλεται:
  • Στη χρόνια υποστελέχωση του τμήματος φύλαξης που έχει περιορίσει τις δυνατότητες ελέγχου. Η πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων δεν περιόρισε την υποστελέχωση, καθώς αυτή συνδυάστηκε με την αποχώρηση των πρώην δημοτικών αστυνομικών που είχαν μεταταχθεί από τους δήμους.
  • Ακραίος υπερπληθυσμός κρατουμένων.
  • Υπερσυγκέντρωση, για δικονομικούς λόγους, μεγάλου αριθμού πρωταγωνιστικών και επικίνδυνων μελών του οργανωμένου εγκλήματος (κοινού ποινικού δικαίου και τρομοκρατίας), τα οποία παραμένουν για πολλούς μήνες ή και… χρόνια στον Κορυδαλλό, λόγω των συνεχών διακοπών στην εκδίκαση των υποθέσεών τους.
  • Πολλά μέλη εγκληματικών οργανώσεων με τελείως διαφορετικό ποινικό προφίλ (εκτελεστές συμβολαίων θανάτου, μεγαλοδιακινητές ναρκωτικών, αρχηγοί μεγάλων οργανώσεων διαρρηκτών, τρομοκράτες) σχεδιάζουν την υλοποίηση έκνομων ενεργειών μέσα και έξω από τις φυλακές.
  • Ενδεχόμενες ανακατατάξεις «επικυριαρχίας» στον χώρο του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες ακολούθησαν τη δολοφονία αποφυλακισμένου ηγετικού μέλους της «Greek Mafia»(Βασίλης Στεφανάκος).
Η διοίκηση των φυλακών σημειώνει τις οργανωμένες διαμαρτυρίες κρατουμένων, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια έχουν επιβάλει να μην κλείνουν οι πόρτες των κελιών τις προβλεπόμενες ώρες, με διάφορα προσχήματα.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣHΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Σκυλιά, σαρωτές σώματος και ομάδες κρούσης από πάνοπλους αστυνομικούς

Στον σχετικό φάκελο υπάρχουν και προτάσεις για την αποκατάσταση της ασφάλειας στις φυλακές Κορυδαλλού:
  • Ο χώρος του πρώην παραρτήματος της ΣΤ’ πτέρυγας, η οποία είχε κατασκευαστεί το 2002 για να κρατηθούν τα μέλη της «17 Νοέμβρη», να μετατραπεί σε χώρο κράτησης όσων έχουν χαρακτηριστεί άκρως επικίνδυνοι και βρίσκονται εκεί για δικονομικούς λόγους.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς της μονάδας χορήγησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ και το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης σε κλειστό κατάστημα κράτησης ώστε να μη χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για παράταση της παραμονής κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού.
  • Η δυνατότητα χρήσης κατά τη διάρκεια των επισκεπτηρίων σκύλων της ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών που προορίζονται για κρατουμένους.
  • Προμήθεια δύο σαρωτών σώματος για τον εξονυχιστικό έλεγχο επισκεπτών, εργαζομένων και κρατουμένων.
Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ομάδων κρούσης και στις φυλακές με δυνατότητα αιφνιδιαστικών εφόδων στα κελιά και σχηματισμό δικογραφιών. Το σχέδιο που βρίσκεται σε επεξεργασία από το υπ. Προστασίας του Πολίτη αφορά στη μεταβολή του σημερινού Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης, που ιδρύθηκε το 2002. Αρχικά υπάρχει η πρόθεση αντικατάστασης ή μεταμόρφωσης στη δομή της με τη δημιουργία μια μικτής ομάδας, 12 ατόμων, που θα αποτελείται από πάνοπλους αστυνομικούς, τύπου… ΕΚΑΜ και στελέχη οικονομικών κρατικών υπηρεσιών για τον έλεγχο οικονομικών δεδομένων. Στόχος η δημιουργία και η επέκταση αυτών των ομάδων κρούσης σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Αυτές οι ομάδες θα συντάσσουν εκθέσεις ελέγχου για τις σύννομες συμπεριφορές υπαλλήλων σε ποινικά αδικήματα που διαπιστώνονται, οι οποίες θα διαβιβάζονται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και στον εισαγγελέα.
Οι «Ράμπο» των φυλακών θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους απόρρητους φακέλους, σε πληροφορίες και στοιχεία συναρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης που χειρίζονται.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.