Ανατροπή στις φυλακές: Μπαίνουν «anti-drone», jammer και σαρωτές Χ-RAY


Στόχος είναι εντός του 2020 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας των συγκεκριμένων συσκευών και συστημάτων προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθούν στις φυλακές.


Εισαγωγή» όπλων και ναρκωτικών στις φυλακές ακόμα και με drones. Οι εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς πολύτιμων για τους κρατούμενους αντικειμένων έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των επιτελών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια συμπλοκών εντός των φυλακών αλλά και για απόπειρες απόδρασης, ενώ το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών ανθεί εδώ και πολλά χρόνια μέσα στις φυλακές.

Στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη θέλουν να αλλάξουν την εικόνα εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Για τον λόγο αυτόν σχεδιάζουν εντός του έτους να τοποθετηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα ασφαλείας, ενώ κομβική χαρακτηρίζεται και η συνεισφορά στο θέμα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με την έκδοση σχετικού διαγωνισμού από την αρμόδια οικονομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής για την προμήθεια συσκευών και συστημάτων που στόχο έχουν την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών, όπλων, κινητών τηλεφώνων και άλλων αντικειμένων στις φυλακές.


Φόνοι, ναρκωτικά, όπλα
Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου έχει στη διάθεσή της αναλυτική κατάσταση με τις ανάγκες στα σωφρονιστικά καταστήματα για τοποθέτηση συστημάτων «anti-drone», jammer (παρεμβολέα συχνοτήτων) για να μην είναι εφικτή η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, ανίχνευσης ναρκωτικών, αλλά και για σαρωτές ανίχνευσης αντικειμένων (Χ-RAY). Στόχος είναι εντός του 2020 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας των συγκεκριμένων συσκευών και συστημάτων προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθούν στις φυλακές.

Αποκαλυπτικός για την κατάσταση που επικρατεί ήταν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου μιλώντας, αρχές Οκτωβρίου, σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Οπως είχε πει μεταξύ άλλων: «Για το κατάστημα Κορυδαλλός 1 είχαμε το χρονικό διάστημα (σ.σ.: 1/1/2015 - 15/9/2019): 9 συμπλοκές, 16 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 3 ανθρωποκτονίες και 6 αυτοκτονίες. Στάσεις δεν είχαμε. Είχαμε κατάσχεση 770 κινητών τηλεφώνων. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν οι κατασχέσεις είναι 770 τι πάρτι γίνεται με τα κινητά τηλέφωνα μέσα στις φυλακές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είχαμε 100 περιπτώσεις ναρκωτικών και 663 αυτοσχέδια όπλα. Θα πρέπει δε εδώ να τονίσω ότι σχεδόν σε καμία φυλακή δεν υπάρχει κανένα σύστημα ανίχνευσης και ουσιαστικού ελέγχου για ό,τι εισέρχεται μέσα από πλευράς ναρκωτικών κ.λπ. Δεν υπάρχει τίποτα. Θα σας αναφέρω για τον Αυλώνα, 135 συμπλοκές κρατουμένων, 3 επιθέσεις σε υπαλλήλους, 25 στάσεις, 169 κατασχέσεις κινητών, 25 περιπτώσεις ναρκωτικών, 43 αυτοσχέδια όπλα». Για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είχε υπογραμμίσει τότε ότι θα τοποθετηθούν συσκευές jammer για την απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων, ενώ μελετάται σύστημα μη πρόσβασης drones ή ελικοπτέρων.

Σοφία Νικολάου

Επιστολή
To θέμα έχει θέσει ανά διαστήματα στους αρμόδιους υπουργούς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης. Ενδεικτικά στις αρχές οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης είχαν θέσει στον Οικονόμου, μεταξύ άλλων, «το ασαφές πλαίσιο ενεργειών των υπαλλήλων της υπηρεσίας μας στην περίπτωση που drones επιχειρούν να μεταφέρουν αντικείμενα στον χώρο ενός καταστήματος και την τοποθέτηση ειδικών αδρανοποιητών για τα κινητά τηλέφωνα (jammers)». Επίσης, σε επιστολή που είχαν αποστείλει στη Νικολάου είχαν επισημάνει, στο πλαίσιο της ενίσχυσης μέτρων ασφαλείας, πως πρέπει να προβλεφθεί στο κατάστημα κράτησης Γ' τύπου η τοποθέτηση συστήματος απενεργοποίησης κινητών συσκευών και drones.


Κύκλωμα
Αίσθηση είχε προκαλέσει τον Σεπτέμβριο του 2016 η εξάρθρωση κυκλώματος που εισήγαγε ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα στις φυλακές της Λάρισας με τη χρήση drone. Τότε συνελήφθησαν έξι μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενώ είχε κατασχεθεί και το drone με τα εξαρτήματά του. Drones έχουν κάνει την εμφάνισή τους όμως και σε άλλες φυλακές, όπως στον Κορυδαλλό και στα Τρίκαλα. Μάλιστα τον Ιούνιο του ίδιου έτους η ΠΟΥΕΦ είχε στείλει προς τον τότε υφυπουργό Μεταφορών «πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για τον περιορισμό πτήσεων, επανδρωμένων και μη, ιπταμένων μέσων πλησίον των καταστημάτων κράτησης».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΛ.ΑΣ. μελετά εδώ και αρκετό καιρό το ενδεχόμενο προμήθειας συστήματος anti-drone για να αποφευχθούν επιθέσεις με εκρηκτικά σε δημόσια κτίρια, όπως στη Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, σε υπουργεία.

Πηγή: www.tanea.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.