ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ: ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ: ΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

                                                                                      Αθήνα, 23 Απριλίου 2020

Τη Δευτέρα του Πάσχα, 20/4, βρέθηκε νεκρός στο κελί του, στην Η΄ πτέρυγα των Φυλακών Μαλανδρίνου, ο κρατούμενος Σελίμ Ζερολάρι, Ρομά αλβανικής καταγωγής, 37 ετών, πατέρας 5 παιδιών. Σύμφωνα με καταγγελίες συγκρατουμένων του, ο Σελίμ παραπονιόταν αρκετές μέρες για το δόντι του, πλην όμως οι υπεύθυνοι της φυλακής αρνήθηκαν να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο όπου θα είχε την πρέπουσα ιατρική βοήθεια, με τη δικαιολογία ότι δεν γίνονται μεταγωγές. Όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν στο Κέντρο Υγείας του Λιδορικίου όπου του χορηγήθηκε αντιβίωση, χωρίς καμία περαιτέρω εξέταση για τυχόν περιστατικό κορονοϊού.  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο θάνατος του Σελίμ Ζερολάρι οφείλεται σε οδοντική φλεγμονή. Είναι ο δεύτερος κρατούμενος που πεθαίνει  στη συγκεκριμένη φυλακή από την ίδια αιτία καθώς στις  2 Φεβρουαρίου 2018 ο Σώζος Μαλτέζος, 26 ετών -Ρομά και αυτός- πεθαίνει από οδοντική φλεγμονή, λόγω της αδιαφορίας και της ολιγωρίας των υπευθύνων. Εδώ και 2 χρόνια από  το θάνατό του ακόμα δεν έχει προσληφθεί οδοντίατρος στη φυλακή...

Ο θάνατος του Σελίμ Ζερολάρι έρχεται δέκα ημέρες μετά το θάνατο της 40χρονης Αζιζέλ Ντενίρογλου, Ρομά επίσης, στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα Θηβών, η οποία σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Υπουργείου δεν πέθανε από κορονοϊό, χωρίς όμως και να διευκρινίζεται σε ποια επακριβώς αιτία οφείλεται ο θάνατός της…

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές είναι γνωστές καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά κυρίως είναι γνωστή η παγερή αδιαφορία και αναλγησία των υπευθύνων των φυλακών απέναντι στους κρατούμενους, όταν μάλιστα αυτοί ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες. Κοινά χαρακτηριστικά και των τριών αυτών θανάτων είναι η παντελής έλλειψη ιατρικής βοήθειας καθώς και η καταγωγή των κρατουμένων: Ρομά.

Αν και η θανατική ποινή έχει καταργηθεί στην Ελλάδα από το 1993, εν τοις πράγμασι εφαρμόζεται ανελλιπώς. Οι θάνατοι στις φυλακές και τα κρατητήρια διαχρονικά χτυπούν κόκκινο. Κι  ενώ μέσα στις φυλακές άνθρωποι  πεθαίνουν αβοήθητοι, είτε από οδοντική φλεγμονή, είτε από κορονοϊό, είτε από οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι αρμόδιοι του Υπουργείου και των φυλακών «σφυρίζουν αδιάφορα», χρησιμοποιώντας ως μόνη «ιατρική» μέθοδο τη βία και την καταστολή.
 
Σε επικοινωνία μας με τις Φυλακές Μαλανδρίνου για να ενημερωθούμε για το θάνατο του Σελίμ,  η απάντηση της υπηρεσίας ήταν ότι «δεν έχουμε ακούσει κάτι»!!! Προφανώς ο κρατούμενος ήταν ανύπαρκτος για τους υπεύθυνους και αυτό αποδεικνύει και ο θάνατός του.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων στέκεται στο πλευρό της οικογένειας του Σελίμ Ζερολάρι αυτή τη δύσκολη ώρα και καταγγέλλει την εγκληματική αδιαφορία της διοίκησης των Φυλακών Μαλανδρίνου.  

Απαιτούμε από το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ, τη ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και τον αρμόδιο εισαγγελέα να διαταχτεί νεκροψία-νεκροτομή και να ξεκινήσει άμεσα ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Σελίμ Ζερολάρι ώστε να αποδοθούν  ευθύνες εκεί που πρέπει.

Ζητάμε να προσληφθεί ΑΜΕΣΑ οδοντίατρος στις Φυλακές Μαλανδρίνου, όπως και σε όλες τις φυλακές όπου υπάρχει έλλειψη, και 

Καλούμε το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ να πράξει το αυτονόητο ελάχιστο και να αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς του νεκρού στην Αλβανία, καθώς η άπορη οικογένειά του που κατοικεί εκεί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Πηγή: http://www.tokeli.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.