ΜέΡΑ25: Ερώτηση στην Βουλή για τις συνθήκες διαβίωσης στις Φυλακές Χαλκίδας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη από την Βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας κρατουμένων της Φυλακής Χαλκίδας περί των άσχημων συνθηκών διαβίωσής τους. 

Αναλυτικά η Ερώτηση: 

Όπως ενημερωνόμαστε από την έγκυρη ιστοσελίδα δικαστικού ρεπορτάζ «Δικογραφίες», στις Φυλακές Χαλκίδας οι κρατούμενοι διαβιούν ο ένας επάνω στον άλλον, σε θαλάμους που είναι άβαφτοι, βρόμικοι, με σοβάδες να πέφτουν στα κεφάλια τους, με το μαρτύριο του συνωστισμού και της έλλειψης νερού, να τους καθηλώνει καθημερινά και με τους αρουραίους, τις κατσαρίδες και τους κοριούς, να έχουν πλημμυρίσει τους θαλάμους, καθώς η απολύμανση είναι ελλιπέστατη και ο Γολγοθάς ανελέητος.
Στην επιστολή τους προς την Πολιτεία οι κρατούμενοι αναφέρονται στις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν «στην αποθήκη ξεχασμένων ανθρώπων, που πνίγουν τα δικαιώματα τους οι σωφρονιστικοί εκδικητές, στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδας.» όπως το χαρακτηρίζουν και συνεχίζουν «Κάνουμε αυτή την ενέργεια ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις άθλιες συνθήκες, που επικρατούν και μαυρίζουν ολοένα και περισσότερο τις ψυχές ανθρώπων, που εκτίουν ποινές, επιβαλλόμενες από το κράτος δικαίου της χώρας μας, με στόχο το “σωφρονισμό”. Θέλουμε να κοινοποιήσουμε, να εκθέσουμε και να επισημάνουμε στην Πολιτεία τον εξευτελισμό και την εξαθλίωση των κρατουμένων που ζουν και εκτίουν ποινές σε αυτό το κατάστημα κράτησης, με σκοπό να κοινοποιήσουμε σε φορείς που μπορούν να μεριμνήσουν στην καλυτέρευση της εκδικητικής καθημερινότητας που επιδιώκουν ολοένα και περισσότερο, με την πάροδο του χρόνου, σε αυτό το σωφρονιστήριο – κολαστήριο, που είναι λίαν επιεικώς “διατηρητέο”. Οι συνθήκες, που επικρατούν όσον αφορά τη στέγαση, τη σίτιση και την υγιεινή των κρατουμένων είναι χείριστες και δεν αξίζουν ούτε σε εκτροφείο χοίρων. Οι κατσαρίδες και οι αρουραίοι είναι οι πρώτοι επισκέπτες, που περνούν επάνω από το φαγητό των κρατουμένων, οι κοριοί και οι ψύλλοι και όλα τα συναφή ακάρεα κάνουν βόλτες πάνω στα ταλαιπωρημένα από την υγρασία και την παλαιότητα και ακαταλληλότητα του κρεβατιού, κορμιά των κρατουμένων. Κάνουμε έκκληση, σε οποιονδήποτε κρατικό ή δημόσιο αρμόδιο φορέα, για τη μέριμνα αυτής της άθλιας κατάστασης και εκφράζουμε την κραυγή αγωνίας μας για την, κυριολεκτικά, υγειονομική βόμβα που απειλεί, ολοένα περισσότερο, την υγεία όλων μας.
Θα θέλαμε με αυτή την επιστολή, να παρακινήσουμε, με σκοπό να συσταθεί μια επιτροπή αξιολόγησης και επίβλεψης του, λίαν επιεικώς, διατηρητέου κτιρίου, όσον αφορά τη διαμονή μας και έναν υγειονομικό έλεγχο, όσον αφορά την υγεία και την υγιεινή μας. Επίσης καταγγέλλουμε ότι, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι μηδαμινή και χορηγούνται μόνον τα απαραίτητα ψυχοτρόπα φάρμακα, για την καταστολή και τον αποπροσανατολισμό των κρατουμένων, απέναντι σε αυτή την εξαθλιωτική απάνθρωπη καθημερινότητα.
Ελπίζουμε η Πολιτεία, να ανταποκριθεί και να βοηθήσει, ώστε να καλυτερεύσει η καθημερινότητα και η διαβίωση όλων των κρατουμένων, με μόνο σκοπό το σωφρονισμό και την επανένταξη τους, αφού εκτίσουν τις ποινές τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. Οι κρατούμενοι του ΚΚ Χαλκίδας»
Να θυμίσουμε πως, με την αθλιότητα των φυλακών Χαλκίδας είχε ασχοληθεί και η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», που επισκέφτηκε τις Φυλακές Χαλκίδας ένα χρόνο πριν και έκανε λόγο για ένα παμπάλαιο κτίριο, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές το οποίο είναι υπερπλήρες με τον υπερπληθυσμό να εκθέτει τους κρατούμενους σε μολυσματικές ασθένειες και τους μη καπνιστές στις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Ένα κτίριο όπου το κατοικούν ζωντανοί νεκροί.Όπως ανέφερε «Οι κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απραξία και ακινησία στην οποία υποβάλλονται καθημερινά καθώς αθλητικές δραστηριότητες, γυμναστήριο, αίθουσα για εκδηλώσεις, ή εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ανύπαρκτα με αποτέλεσμα να έχουν έντονη την αίσθηση της απομόνωσης. Επίσης δεν υπάρχει skype που θα διευκόλυνε την επικοινωνία των κρατουμένων και κυρίως των αλλοδαπών με τους δικούς τους. Η πρόσβαση στο internet είναι απαγορευτική όπως και η δυνατότητα χρήσης κινητού τηλεφώνου. Έτσι η επαφή με τον έξω κόσμο είναι έως αδύνατη αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί κρατούμενοι δεν έχουν επισκεπτήρια και υποστηρικτικό περιβάλλον.»
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το 2018.
Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένα αφενός πως, σύμφωνα με το νόμο, οι κρατούμενοι το μόνο που στερούνται είναι η ελευθερία τους και κανένα άλλο δικαίωμα και αφετέρου πως, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ, ο υπερπληθυσμός και η έλλειψη στοιχειώδους εξοπλισμού (τραπέζια φαγητού, σκαμνιά, ηλεκτρικά μάτια, ζεστό νερό κλπ), καθώς και υποδομών (προαυλισμός, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, αθλητικές δραστηριότητες κλπ) συνιστούν απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, στην πραγματικότητα όμως συνιστούν βασανιστήριο, και στην ουσία απαξίωση της ανθρώπινης υπόστασης,
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
1. Είναι ενήμερος για όλα όσα περιγράφουν στην επιστολή τους οι κρατούμενοι;
2. Τι χωρητικότητα έχουν οι Φυλακές Χαλκίδας και πόσους κρατούμενους φιλοξενούν;
3. Πόσες πτέρυγες υπάρχουν και πόσα άτομα διαβιούν ανά θάλαμο;
4. Υπάρχει μόνιμος ιατρός στις Φυλακές;
5. Εφαρμόστηκαν στις συγκεκριμένες φυλακές οι υπηρεσίες καθαριότητας και
απολύμανσης και αν ναι, πότε έλαβαν χώρα οι απεντομώσεις και η απολύμανση;
6. Τι επιπλέον μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία εργαζομένων και κρατουμένων
από τον κορονοϊό;
7. Ποια η πρόβλεψη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων; Με βάση
τις παραγγελίες φαρμάκων, ποια φάρμακα καταναλώνονται περισσότερο;
8. Πόσο διοικητικό προσωπικό απασχολείται στις Φυλακές Χαλκίδας και πόσο όφειλε
να απασχολείται;
9. Υπάρχει πρόβλεψη έργων αποκατάστασης του κτηρίου των Φυλακών;
10.Υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας των κρατουμένων με την οικογένειά τους και τους
οικείους τους;
11.Ποιο το πρόγραμμα προαυλισμού των κρατουμένων και σε ποιο χώρο γίνεται
(έκταση);
12.Υπάρχει μέριμνα για τη μόρφωση των κρατουμένων που το επιθυμούν;
Η ερωτώσα βουλευτής
Φωτεινή Μπακαδήμα

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.