Κορυδαλλός… τέλος: Νέες, σύγχρονες φυλακές στον Ασπρόπυργο

Ο «νέος Κορυδαλλός» ή ορθότερα το Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών θα γίνει στον Ασπρόπυργο, σε οικόπεδο 180 στρεμμάτων.


Δύο πολύ σημαντικές τομές στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, με κυριότερη την κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία νέου χώρου κράτησης, δρομολογεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.


Συγκεκριμένα, και όπως αποκάλυψε χθες το Βήμα της Κυριακής, οι φυλακές Κορυδαλλού, όπως τις ξέρουμε μέχρι σήμερα, θα πάψουν να υπάρχουν σε δύο χρόνια.

Ο «νέος Κορυδαλλός» ή ορθότερα το Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών θα γίνει στον Ασπρόπυργο, σε οικόπεδο 180 στρεμμάτων.

Εκεί όπου υπάρχουν παλιές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα κατεδαφιστούν και το 2022 θα έχει κατασκευαστεί μια υπερσύγχρονη φυλακή, όπως θα πρέπει να έχει μια σύγχρονη χώρα.


Το project τρέχει η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, και όπως αποκάλυψε στο Mega, είναι ήδη μπροστά κατά 6 μήνες ο σχεδιασμός, οπότε θα γίνει και ταχύτερα η φυλακή.

Η οποία δεν θα έχει μόνο κελιά κρατουμένων, συνολικής χωρητικότητας 2.000 ατόμων σε 12 πτέρυγες.



Θα υπάρχουν 7 δικαστικές αίθουσες και το τμήμα Μεταγωγών. Επίσης, θα διαθέτει μέχρι και σχολικά συγκροτήματα, πτέρυγα «ευάλωτων ομάδων» αλλά και επιχειρησιακό κέντρο με πλήρη εποπτεία όλων των χώρων με κάμερες.

Εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανατίναξη των κτιρίων της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ για να μπουν πλέον οι μπουλντόζες.

Η Γενική Γραμματεία προχωρεί σε αναδιανομή των κρατουμένων με βάση τα αδικήματα που έχουν διαπράξει. Ετσι λοιπόν η δικαστική φυλακή Κορυδαλλού θα γίνει αυστηρά για υπόδικους και έτσι έως τον Δεκέμβριο του 2020 ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων δεν θα ξεπερνά τους 1.000, ενώ κάποια στιγμή είχε φτάσει στους 2.700. Επιπλέον στις φυλακές Γρεβενών και Τρίπολης θα κρατούνται καταδικασμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα. Και όλα αυτά ενώ έχει διαπιστωθεί ότι οι 26 από τις 34 συνολικά φυλακές της χώρας είναι αυθαίρετα κτίσματα και εμποδίζονται εργασίες ανακαίνισης και βελτίωσης των υποδομών. Για αυτόν τον λόγο υπάρχει σχετική παρέμβαση στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» για τη σχετική νομιμοποίηση των… αυθαίρετων φυλακών, αλλά και προκειμένου να διενεργηθούν επισκευές, συντηρήσεις και τεχνικοί έλεγχοι που ήταν ανέφικτοι.
Ελεγχοι παντού, τέλος στην ανομία

Παράλληλα, η κ. Νικολάου μίλησε και για τους ελέγχους που γίνονται τον τελευταίο καιρό στις ελληνικές φυλακές.

Τους τελευταίους οκτώ μήνες πραγματοποιήθηκαν στις 34 ελληνικές φυλακές 11.245 έλεγχοι, από τους οποίους οι 2.500 το τελευταίο τρίμηνο. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν 1.268 κινητά τηλέφωνα, 453 μαχαίρια αλλά και πολλά πιστόλια, όπως αυτά που βρέθηκαν προσφάτως στις φυλακές της Κέρκυρας! ».

Δίνονται διαδοχικές εντολές – σε συνεργασία και με άλλους επιτελείς της λεωφόρου Κατεχάκη – για ελέγχους (ημερήσιους τακτικούς ή έκτακτους με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.) σε σχεδόν όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με συχνότητα περίπου 900 κάθε μήνα. Δηλαδή περίπου 30 έρευνες σε φυλακές κάθε ημέρα!».

Η γενική γραμματέας Σωφρονιστικής Πολιτικής αποδίδει αυτούς τους πυκνούς καθημερινούς ελέγχους στη συνεργασία που έχει με τους υπευθύνους των φυλακών και στη ροή πληροφοριών που υπάρχει πλέον στη Γραμματεία, αφού ενθαρρύνονται υπάλληλοι αλλά και κρατούμενοι να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας και να καταγγείλουν παρανομίες και μεθοδεύσεις εντός των φυλακών. Κάτι που επιτρέπει διαρκείς στοχευμένους ελέγχους σαν αυτούς των τελευταίων ημερών δίνοντας καλή εικόνα και πλήρη «χαρτογράφηση» όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων. Επίσης θεωρεί ότι υπάρχει συρρίκνωση του οργανωμένου εγκλήματος και της ασυδοσίας στις ελληνικές φυλακές κατά 50% σε σχέση με όσα συνέβαιναν πριν από έναν περίπου χρόνο. Δηλώνοντας «έως εδώ η ανομία στα σωφρονιστικά καταστήματα», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι μεγάλο πρόβλημα παραμένουν οι εκατοντάδες ημιτελείς εσωτερικές έρευνες – ΕΔΕ – που πραγματοποιούνται στις φυλακές για τυχόν ευθύνες κρατικών υπαλλήλων στις εισαγωγές ναρκωτικών, όπλων, κινητών εντός των φυλακών.

Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλογιστούν ευθύνες, να παραμένει η ατιμωρησία, αλλά και να παρατείνεται η εισαγωγή παράνομων αντικειμένων στις φυλακές. «Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στην περίπτωση της εισαγωγής των δύο όπλων στην Κέρκυρα, αλλά και της ποσότητας ναρκωτικών που βρέθηκαν θαμμένα στο προαύλιο της Β’ Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, υπήρχε πιθανόν συμμετοχή επίορκων κρατικών υπαλλήλων.

Ωστόσο προωθείται η άμεση ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών για να αρχίσουν διαρκείς οικονομικοί έλεγχοι στις φυλακές, όπως και αντίστοιχες οικονομικού τύπου έρευνες σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους» επισημαίνει η κυρία Νικολάου και συνεχίζει ότι «έχει υπάρξει μελέτη για την τοποθέτηση συστήματος antidrone (σ.σ. drones χρησιμοποιούνται συχνά σε ρίψεις δεμάτων με ναρκωτικά, όπλα, κινητά σε φυλακές) αλλά και αδρανοποιητών κινητών στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ομως συνεκτιμώνται και οι οικονομικές παράμετροι, αφού υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος προμήθειας τέτοιου είδους συστημάτων ασφαλείας προσεγγίζει πιθανόν τα 500.000.000 ευρώ».

«Θέλουμε να αναμορφώσουμε το σωφρονιστικό σύστημα. Οι κρατούμενοι μπαίνουν εκεί για να σωφρονιστούν όχι για να διαπράξουν νέες έκνομες πράξεις» πρόσθεσε με νόημα.

«Οι φυλακές θέλουν λεφτά, νέα συστήματα ασφαλείας, θέλουν εκπαιδευτικά προγράμματα, οι κρατούμενοι χρειάζονται αρκετά πράγματα για να έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα που πρέπει σε αυτή τη χώρα» κατέληξε η κ. Νικολάου.

Παράλληλα, η Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, αναφέρθηκε στα εγκαίνια της νέας Σωφρονιστικής Ακαδημίας στον Ελαιώνα.

«Για πρώτη φορά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί φρουροί θα έχουν τον δικό τους χώρο εκπαίδευσης» σημείωσε.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή: www.tanea.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.