ΟΣΥΕ: Με επικοινωνιακά τρικ δεν λύνονται τα προβλήματα των φυλακών

 

Για καρατομήσεις ικανών και άξιων υπαλλήλων στις φυλακές και παράνομες τοποθετήσεις ημετέρων κατηγορεί το αρμόδιο υπουργείο η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΣΥΕ υποστηρίζει ότι ο ιδιότυπος δημόσιος διάλογος στελεχών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος είναι καμουφλάζ με διαφορετικά χρώματα και έχει ως στόχο την κομματική κυριαρχία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΣΥΕ που τη υπογράφει ο πρόεδρος Σπύρος Καρακίτσος και ο γεν. γραμματέας Βασίλης Μπισμπίκης αναφέρει τα εξής:

«Παρακολουθούμε τον ιδιότυπο δημόσιο διάλογο στελεχών της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αναφορές στο παρόν, ολίγο από μέλλον, μα κυρίως για το παρελθόν του εργασιακού μας χώρου και ανησυχούμε βαθύτατα. Ανεξαρτήτου πλευράς πρόκειται περί ενός αδιέξοδου διαλόγου που δίκην εκκρεμούς κινείται μεταξύ αλαζονείας, υπεροψίας, έλλειψης σοβαρών επιχειρημάτων και στοιχειώδους αυτοκριτικής διάθεσης.

Παρεμβαίνουμε με το παρόν δελτίο τύπου στο διάλογο αυτό ζητώντας εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση και ειλικρίνεια, τονίζοντας ότι:

Σε καμία περίπτωση η αποτυχία κάποιου δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση επιτυχίας για κάποιον άλλο. Αυτό είναι ο ορισμός του ανορθολογισμό και πασίδηλη ανεπάρκεια. Η μόνη αποδεκτή εγγύηση επιτυχίας για τον οποιανδήποτε δεν μπορεί παρά να είναι η επάρκεια και το αποτέλεσμα του έργου του.

Η επανάληψη της ιστορίας είναι μία κακή εξέλιξη. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και την δεύτερη ως φάρσα». Όποιος αρνείται τα μηνύματά της είναι αναγκασμένος να τα ξαναζήσει. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό είναι ένδειξη βαριάς ανωριμότητας και ιδεοληψίας.

Επί της ουσίας όμως πρόκειται για ίδιες πρακτικές που με καμουφλάζ τα διαφορετικά χρώματα επιχειρείται η απόλυτη κομματική κυριαρχία. Στην προσπάθειά τους αυτή κατά περίπτωση διευκολύνονται από κάποιες εύκολες γραφίδες,που για προφανής λόγους είναι πρόθυμες να συντάσσουν αγιογραφίες και να ξεσκονίζουν καρέκλες.

Έρευνες στις Φυλακές γίνονταν πάντα. Όταν επί προηγούμενης Κυβέρνησης κατάσχονταν διάφορα παράνομα αντικείμενα οι Φυλακές χαρακτηρίζονταν ξέφραγο αμπέλι. Τώρα η όποια κατάσχεση παρουσιάζεται ως επιτυχία και των όπλων στην Φυλακή της Κέρκυρας ως αποφυγή αιματοχυσίας.

Τα διαφορετικά κελιά υπάρχουν κυρίως λόγο της αδυναμίας της πολιτείας να παρέχει τα προβλεπόμενα και απαραίτητα για την διαβίωση των κρατουμένων. Η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών σε αυτά είναι ένα διαχρονικό γεγονός που αποδεικνύει αυτήν ακριβώς την ασυνέπεια. Είμαστε ενάντια στις όποιες υπερβολές, η υπερπροβολή τους όμως επί της ουσίας αποκρύπτει το πλήθος των εγκαταλειμμένων κελιών των μη δυνάμενων κρατουμένων.

Ακόμα και τα όποια κατά καιρούς προβλήματα διαφθοράς,υπαρκτά ή μη,ενίοτε χρησιμοποιούνται με σκοπό την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό. Προφανώς ο επίορκος υπάλληλος είναι υπεύθυνος των όποιων πράξεων του, συνυπεύθυνοι όμως για διαφορετικούς λόγους είναι και άλλοι.

Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στις Φυλακές και η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος είναι μια πολύ σοβαρή και κοπιαστική υπόθεση. Το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι αδιαμφισβήτητα προαπαιτούμενο. Για να λειτουργήσει όμως πρέπει να έχει ξεκάθαρο περιεχόμενο, κατεύθυνση και προοπτική.

Οι Φυλακές δεν μπορεί να διοικηθούν με πολιτικές φιοριτούρες, βερμπαλισμούς και επικοινωνιακά τρικ. Ειδικότερα δεν μπορεί να διοικηθούν χωρίς αξιοκρατικές κρίσεις στελεχών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Με παράνομες –παράτυπες και ακατανόητες τοποθετήσεις ημετέρων. Με καρατομήσεις ικανών και άξιων υπαλλήλων. Με την επί της ουσίας κατάργηση των υπαρχιφυλάκων και την επιλογής τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Με τον διχασμό του προσωπικού. Με συλλήψεις υπαλλήλων μετά από κατευθυνόμενες καταγγελίες κρατουμένων (Φυλακή Νιγρίτας). Με υποδείξεις-απαίτηση κατάθεσης υπεύθυνης δήλωσης για συνταξιοδότηση προκειμένου να ικανοποιηθούν νόμιμα αιτήματα (Φυλακή Λάρισας). Με φύλλα πορείας ή «απειλές» χορήγησης άλλων και απόπειρα σφράγισης των συνδικαλιστικών βιβλίων του Συλλόγου από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να ανακληθεί ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου σχετικά με το θέμα αυτό (ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας). Με παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας σε αποτυχόντες του διαγωνισμού πρόσληψης. Με το μικρότερο διαχρονικά αριθμό υπαλλήλων σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες της Υπηρεσίας μας. Χωρίς διαχωρισμό κρατουμένων και κατηγοριοποίηση των καταστημάτων κράτησης. Με την υπερσυμφόρηση να έχει χτυπήσει από καιρό κόκκινο και τον αριθμό των κρατουμένων οσονούπω να καταγράψει νέο ρεκόρ. Με την παροχή noname και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων καλλωπισμού και υγιεινής για τους κρατουμένους. Με απολυμάνσεις παρωδία που τόσο πολύ απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Αλήθεια πόσες πιστώσεις έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια για τον ελαιοχρωματισμό έστω των κελιών κάθε φυλακής; Πότε και σε ποια φυλακή βάφτηκε το τελευταίο κελί με δαπάνη του δημοσίου; Είναι άξια συγχαρητηρίων η Ένωση Εφοπλιστών Ελλάδος για την προσφορά 11500 στρωμάτων αλλά πόσοι κρατούμενοι πρέπει να κοιμηθούν σε ένα στρώμα και σε ποια κατάσταση πρέπει να περιέλθει αυτό μέχρι να αντικατασταθεί; Πότε θα μιλήσουμε ειλικρινά για όλα και όχι μόνο για τα λίγα που βολεύουν;

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα των Φυλακών και χάρη αυτών ζητάμε αυτοσυγκράτηση και ειλικρινή διάλογο επί της ουσίας. Ούτε οι άκριτες κριτικές, ούτε οι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί επιτρέπονται. Αν συνεχιστούν οι πανηγυρισμοί, τότε πολύ σύντομα θα είμαστε για τα πανηγύρια.

ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ, ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ ΚΑΛΑ!»

Πηγή: www.directnews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.