Επίκαιρη Ερώτηση Καμίνη στη Βουλή για COVID19 στις Φυλακές

 

Επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή και προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Καμίνης με θέμα: «Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στις φυλακές – κρατούμενοι σε «διπλό lockdown» για 8 μήνες- η υγεία κρατουμένων και υπαλλήλων σε άμεσο κίνδυνο». 

Ο κ. Καμίνης μεταξύ άλλων ρωτάει τον Υπουργό: 

"Ποιο είναι το άμεσο σχέδιό σας για να δοθεί τέλος στην εγκληματική αμέλεια που έχετε μέχρι σήμερα επιδείξει, να αναχαιτίσετε τη πανδημία στις φυλακές αλλά και να προστατεύσετε, όπως οφείλετε, κρατουμένους και υπαλλήλους;"

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση:

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2020

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ : Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

Θέμα: «Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στις φυλακές – κρατούμενοι σε «διπλό lockdown» για 8 μήνες- η υγεία κρατουμένων και υπαλλήλων σε άμεσο κίνδυνο» 

Κύριε Υπουργέ, 

Σε πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν 65 κρούσματα κορωνοϊού σε υπαλλήλους και κρατουμένους, στη φυλακή Διαβατών. Έχουν προσφάτως προηγηθεί δραματικές εκκλήσεις της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος για άμεση διενέργεια προληπτικών ελέγχων αλλά και δημοσιεύματα για κρούσματα σε άλλες φυλακές και έντονες διαμαρτυρίες υπαλλήλων σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ για τις φυλακές Κέρκυρας (10 κρούσματα), Τρικάλων, Νιγρίτας, Φυλακή Γυναικών Ελεώνα, Βόλου, Πάτρας, Κομοτηνής, Κορυδαλλού. 

Την 3η Οκτωβρίου 2020, σε ερώτησή μου για τον υπερσυνωστισμό στη φυλακή Αλικαρνασσού μου απαντήσατε ότι σε κελιά μικρότερα των 8τμ «διαβιούν 2 έως 3 κρατούμενοι ανά κελί, ανάλογα με την πληρότητα»! Στην ίδια απάντησή σας, για τα μέτρα πρόληψης στις φυλακές λόγω πανδημίας με παραπέμψατε στην από 12 Μαίου 2020 απάντησή σας σε άλλη σχετική ερώτησή μου αλλά και σε άλλες δυο πανομοιότυπες απαντήσεις σας στις από 23/03/2020 και 11/03/2020 σχετικές ερωτήσεις μου. Στην από 3 Οκτωβρίου απάντησή σας αναφέρετε ότι ακόμη «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», μετακυλήσατε δε την ευθύνη στελέχωσης των ιατρείων των φυλακών στους Διευθυντές! Είναι προφανές ότι τα μέτρα που έχετε λάβει, τα οποία έχουν ως κεντρικό άξονα τον περιορισμό της επικοινωνίας των κρατουμένων με το εξωτερικό περιβάλλον, είναι όχι απλώς επικινδύνως ελλιπή αλλά και αποτυχημένα. 

Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο της Ευρώπης και συγκεκριμένα το PC-CP (Council for Penological Co-operation Working Group) ) εξέδωσε, στις 14/10/2020 την τρίτη κατά σειρά δήλωσή του σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό στις φυλακές. Στη δήλωση επισημαίνονται οι καλές πρακτικές άλλων χωρών με μέτρα αποσυμφόρησης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην άμεση ανάγκη θωράκισης του δικαιώματος επικοινωνίας των κρατουμένων, κυρίως μέσω των νέων τεχνολογιών.

 Κατόπι τούτων, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ 

1. Ποιο είναι το άμεσο σχέδιό σας για να δοθεί τέλος στην εγκληματική αμέλεια που έχετε μέχρι σήμερα επιδείξει, να αναχαιτίσετε τη πανδημία στις φυλακές αλλά και να προστατεύσετε, όπως οφείλετε, κρατουμένους και υπαλλήλους; 

2. Ποιά μέτρα έχετε λάβει για την διασφάλιση του δικαιώματος επικοινωνίας των κρατουμένων με τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους; Στο πλαίσιο αυτό, έχετε τουλάχιστον διευρύνει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω skype στο σύνολο των φυλακών και κρατουμένων; 

Ο ερωτών βουλευτής

 Γιώργος Καμίνης

Πηγή: www.hellenicparliament.gr 

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.