Δ. Καλαματιανός: Εμπάθεια, εκδικητικότητα και τιμωρητική διάθεση χαρακτηρίζουν το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

 


«Δείξτε λογική και στοιχειώδη ανθρωπιά και αποσύρετε τις διατάξεις αυτές», ζήτησε, μεταξύ άλλων, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Καλαματιανός, στην τοποθέτηση του στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατά την επεξεργασία και εξέταση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη για τα γεγονότα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής κατά την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τόνισε πως: «Για να λειτουργήσει η δημοκρατία μας έχει ως προϋπόθεση την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, πρώτα και κύρια από τα στελέχη της αστυνομίας, που έχουν ως καθήκον την προστασία του πολίτη. Ανεξέλεγκτα στελέχη της αστυνομίας, μιας μειοψηφίας αυτών, που παραβιάζουν το Σύνταγμα και τους νόμους, με τη δική σας ανοχή, αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία μας.

Τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι φοβάστε κ. Υπουργέ τα λουλούδια στον τόπο που δολοφονήθηκε ένα παιδί από αστυνομικό. Φοβάστε και θέλατε ν΄αποκλείσετε, ν’ απαγορεύσετε τις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα εγκληματικών ενεργειών από κάποιους που η πολιτεία έχει αναθέσει την προστασία των πολιτών της.

Οφείλατε εσείς πρώτος να καταδικάσετε τις έκνομες ενέργειες όσων συμπεριφέρονται με τον τρόπο που είδαμε χθες. Δεν το κάνετε και φέρετε ακέραιη την ευθύνη.

Μη μας πείτε ότι θέλατε να προστατεύσετε τους πολίτες από τον ιό. Θα ήταν γελοίος ένα τέτοιος ισχυρισμός τη στιγμή που οι συλληφθέντες, ακόμα και δικηγόροι που παραστάθηκαν για την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι τηρούσαν όλα τα μέτρα προστασίας με μάσκες και αποστάσεις σε εξωτερικό χώρο, οδηγήθηκαν σε χώρους κράτησης που ήταν ο ένας πάνω στον άλλο. Οδηγήθηκαν σε συνθήκες υπερσυγκέντρωσης σε κλειστό χώρο που οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι είναι βασική αιτία της μετάδοσης του ιού. Δηλαδή, όχι μόνο δεν τους προστατεύσατε, αλλά θέσατε και τη ζωή τους σε κίνδυνο.

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνιζε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ειδικά μέτρα προστασίας στις κλειστές δομές, μεταξύ των οποίων τα καταστήματα κράτησης, διότι είναι εστίες υπερμετάδοσης.

Τονίζαμε ότι πρέπει να γίνονται συνεχή, μαζικά και δωρεάν διαγνωστικά ΤΕΣΤ σε όλο το προσωπικό της Αστυνομίας των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης και των κρατουμένων για να ιχνηλατηθεί ο ιός. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα» συμπλήρωσε ο Βουλευτής εμφατικά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καλαματιανός σχολίασε το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, αναφέροντας τα εξής: «Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιλέγετε να συμπεριφερθείτε με εμπάθεια, με τιμωρητική και εκδικητική διάθεση. Με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο βάζετε ανυπέρβλητα προσκόμματα και εμπόδια σε δύο διαδικασίες, που βοηθούν το σωφρονισμό και την κοινωνικοποίηση των κρατουμένων. Τη μεταγωγή σε αγροτικές φυλακές και τις άδειες των κρατουμένων. Και για τα δύο αυτά ζητήματα ακούσατε τη αρνητικότατη θέση, για τις διατάξεις που προτείνετε, της πλειοψηφίας των φορέων.

Αυστηροποιείτε υπέρμετρα τη διαδικασία των αδειών. Οι άδειες είναι ένας θεσμός που λειτουργεί με επιτυχία για δεκαετίες. Συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του κρατούμενου στη διατήρηση των επαφών και των δεσμών του με την οικογένεια και το κοινωνικό σύνολο. Εσείς, ουσιαστικά αποκλείετε τη χορήγηση άδειας σε μεγάλο αριθμό κρατουμένων με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο. Και το κάνετε ενώ γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία, το 98% των κρατουμένων τηρούν τους όρους των αδειών, όπως τόνισε και ο συνήγορος του πολίτη.

Επιπλέον, δυσχεραίνετε υπέρμετρα τη μεταγωγή κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές. Δεν λαμβάνετε ούτε καν μέριμνα για όσους ήδη βρίσκονται και εργάζονται εκεί για μακρό χρόνο. Η υπερσυμφόρηση των κλειστών φυλακών και η ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου και του κρατούμενου από την εργασία του στην αγροτική φυλακή, υποδεικνύουν την αύξηση των μεταγωγών κρατουμένων σε αυτές. Εσείς, όμως, κάνετε το αντίθετο. Αν ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις που προτείνετε θα αδειάσουν οι αγροτικές φυλακές. Με τα μέτρα αυτά εντείνετε τη συμφόρηση των φυλακών μέσα στην πανδημία».

Σχετικά με τη διαδικασία ανωτατοποίησης των σχολών της αστυνομίας, ο Βουλευτής τόνισε πως: «Στηρίζουμε τη διαδικασία ανωτατοποίησης των σχολών της αστυνομίας. Με τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, πάντως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η επίτευξη της ανωτατοποίησης συνδέεται, κυρίως με την ουσιαστική βελτίωση των σπουδών. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε η υποχρεωτική διαμονή των φοιτητών της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, μετά το πρώτο έτος. Η πρωτοβουλία μας αυτή εναρμονιζόταν πλήρως και με την πολιτική βούληση μας για ανωτατοποίηση των Σχολών της αστυνομίας και με την ουσιαστική αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών τους. Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε ξεκάθαρα υπέρ της ανωτατοποίησης των Σχολών της αστυνομίας. Οι προοδευτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις της αστυνομίας για χρόνια το έθεταν συνεχώς και επίμονα, όταν άλλοι δεν ασχολούνταν καν με αυτό το θέμα ή το χλεύαζαν.

Καταλήγοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Καλαματιανός επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να επανέλθει η λογική στη νομοθέτηση και την πρακτική του Υπουργείου, που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και όχι την εξουθένωσή του.

Πηγή: www.syriza.gr


Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.