Tροπολογία στη Βουλή κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής για ασφαλή αποσυμφόρηση και ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού των φυλακών.

 

Η πρόταση αφορά κρατούμενους σε προχωρημένη ηλικία, βαριά ασθενείς, κρατούμενους με  χαμηλές ποινές και κρατούμενους στα πρόθυρα πλήρους έκτισης της ποινής τους 

Μετά τα εκατοντάδες κρούσματα που οδήγησαν σε τρεις θανάτους από κορωνοϊό στις ελληνικές φυλακές τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί, με τροπολογία που κατατέθηκε χτες, να δώσει λύση στο τεράστιο αυτό ζήτημα. Η τροπολογία, που κατετέθη στο ΝΣ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη σωφρονιστική πολιτική, προτείνει τη σταδιακή απόλυση συγκεκριμένων κατηγοριών κρατουμένων, εισάγοντας όμως αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για λόγους δημόσιας ασφάλειας. 

Συγκεκριμένα, προτείνεται να απολυθούν: 

  • κρατούμενοι που έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας και κρατούμενοι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, με τον όρο κατ΄οίκον έκτισης της ποινής τους
  • κρατούμενοι που απέχουν έξι μήνες από την αποφυλάκισή τους, υπό όρους. 
  • κρατούμενοι που εκτίουν ποινές κάτω των πέντε ετών, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/10 της ποινής τους με τον όρο της ανάκλησης εαν υποπέσουν σε άλλο αδίκημα εντός 3 ετών. 

Από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται, όπως είναι φυσικό, όσοι έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα αδικήματα ιδιαιτέρως μεγάλη ηθικής απαξίας και βίας. Στους απολυμένους κρατούμενους, ο αρμόδιος εισαγγελέας μπορεί να επιβάλλει κατά περίπτωση περιοριστικά μέτρα. 

Οι διατάξεις της τροπολογίας είναι αυστηρότερες από το σχέδιο αποσυμφόρησης που είχε  υλοποιήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014, επί Υπουργίας Χαράλαμπου Αθανασίου. Η Ελλάδα είναι ένα από τα μόλις 9 Κράτη Μέλη της ΕΕ που δεν έχουν λάβει μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών από την αρχή της πανδημίας.  

Με την ίδια τροπολογία, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την πρόσληψη 34 ιατρών παθολόγων- λοιμωξιολόγων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας. 

Δήλωση Γιώργου Καμίνη

Ο ειδικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Καμίνης έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά την κατάθεση της τροπολογίας:

“Από την αρχή της πανδημίας, το Κίνημα Αλλαγής έχει επισημάνει με κάθε δυνατό τρόπο, τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν κρατούμενοι και εργαζόμενοι στις ελληνικές φυλακές, εξαιτίας του μεγάλου υπερσυνωστισμού. Επιβεβαιωθήκαμε τις τελευταίες εβδομάδες, όταν δυστυχώς είχαμε έξαρση του ιού σε πολλές φυλακές, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 3 θανάτους. Καταθέτουμε την τροπολογία ώστε να πειθαναγκαστεί  η κυβέρνηση να πράξει επιτέλους το αυτονόητο: Να αποσυμφορήσει με ασφάλεια τις φυλακές και να ενισχύσει το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές. ”

Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές

  • Πάνω από 120 κρούσματα κορωνοϊού σε κρατούμενους και υπαλλήλους στη Φυλακή Διαβατών και 2 νεκροί
  • Πάνω από 60 κρούσματα κορωνοϊού στη φυλακή Λάρισας και ένας νεκρός υπάλληλος.
  • 24 από τις 36 φυλακές της χώρας ξεπερνούν το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο χωρητικότητάς τους.
  • 9 φυλακές έχουν αριθμό κρατουμένων σχεδόν διπλάσιο της δυναμικότητάς τους με κάποιες να ξεπερνούν και το όριο αυτό.
  • Σε κάποιες φυλακές υπάρχουν κρεβάτια σε τριώροφη διάταξη και 3 κρατούμενοι διαβιούν σε κελιά κάτω των 8 τμ.
  • Τον Μάϊο του 2020 στις φυλακές υπηρετούσαν συνολικά μόλις 7 ιατροί.

Η τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη»

Θέμα: Αποσυμφόρηση και ενίσχυση φυλακών λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (COVID-19)

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο 1

Οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές σήμερα (11.459 την 1η Δεκεμβρίου 2020) ξεπερνούν κατά 1.300 άτομα περίπου το ανώτατο όριο χωρητικότητας των φυλακών (10.175 θέσεις). Σε 23 από τις 36 φυλακές της χώρας υπάρχει υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου χωρητικότητάς τους. Μεγάλος αριθμός από αυτές παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό υπερπληρότητας. 11 φυλακές έχουν αριθμό κρατουμένων σχεδόν διπλάσιο της δυναμικότητάς τους με κάποιες να υπερβαίνουν ακόμη και το όριο αυτό.

Σε κάποιες φυλακές σήμερα υπάρχουν κρεβάτια σε τριώροφη διάταξη και 3 κρατούμενοι διαβιούν σε κελιά κάτω των 8 τ.μ. (Αλικαρνασσός). Σημειώνεται ότι τριώροφα αυτοσχέδια κρεβάτια στο παρελθόν φαίνεται να έχουν υπάρξει μόνο στην περίπτωση της Φυλακής Τρίπολης. Για τις συνθήκες αυτές η χώρα μας καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 2014 και το ύψος της αποζημίωσης που επιδικάστηκε σε έναν από τους προσφεύγοντες ήταν το μεγαλύτερο που είχε μέχρι τότε επιδικαστεί σε κρατούμενο.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονιστεί, από τον Μάρτιο του 2020, η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία κρατουμένων και υπαλλήλων από τον κορωνοϊό. Μεταξύ αυτών τονίστηκε η ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης, με συγκεκριμένα κριτήρια.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μεταξύ άλλων αναφέρει: “Οι φυλακές και άλλες αρχές κράτησης πρέπει να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών που βρίσκονται υπό κράτηση, ότι οι άνθρωποι δεν είναι αποκομμένοι από τον εξωτερικό κόσμο και – το πιο σημαντικό – ότι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες και επαρκή παροχή υγειονομικής περίθαλψης … . Θα πρέπει να εξεταστεί η προσφυγή σε μη στερητικά της ελευθερίας μέτρα σε όλα τα στάδια της ποινικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων του προδικαστικού σταδίου, του σταδίου διεξαγωγής της δίκης αλλά και της καταδίκης καθώς και μετά την καταδίκη. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μη στερητικά της ελευθερίας μέτρα για φερόμενους παραβάτες και κρατούμενους με προφίλ χαμηλού κινδύνου και ευθύνες φροντίδας, με προτίμηση σε έγκυες γυναίκες και γυναίκες με εξαρτώμενα παιδιά (Preparedness, prevention and control of COVID-19 in prisons and other places of detention, WHO)”.

Δεν υπήρξε ανταπόκριση της Πολιτείας. Αντ’ αυτού  ελήφθησαν αποκλειστικά μέτρα περιορισμού θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων, όπως αυτά περιγράφονται στον Σωφρονιστικό Κώδικα και τον Κανονισμό Λειτουργίας καταστημάτων κράτησης Τύπου Α΄ και Β΄. Τα μέτρα αυτά έχουν αποτύχει. Σήμερα έχουμε περίπου 120 κρούσματα σε κρατούμενους και υπαλλήλους στη Φυλακή Διαβατών, πάνω από 60 στη Λάρισα. Έχουμε 2 νεκρούς στη Θεσσαλονίκη και έναν στη Λάρισα.

Την ίδια στιγμή αμφισβητούνται έντονα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές. Τον Μάρτιο του 2020 στις φυλακές υπηρετούσαν συνολικά μόλις 7 ιατροί, με την φροντίδα της υγείας των κρατουμένων να επαφίεται στο καθεστώς των «κατ’ επίσκεψιν» ιατρών. Επίσης δεν λειτουργεί ακόμη ομαλά η ένταξη του Νοσοκομείου Κρατουμένων στο ΕΣΥ, ενώ δεν φαίνεται να ενεργοποιείται η διαδικασία ένταξης του Ψυχιατρείου στο ΕΣΥ η οποία ξεκίνησε επί της  προηγούμενης κυβέρνησης.

Πλέον, όλες οι χώρες  της ΕΕ έχουν μέτρα που αντισταθμίζουν τους περιορισμών των δικαιωμάτων των κρατουμένων, αλλά και μέτρα  αποσυμφόρησης λόγω της πανδημίας. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 9 κράτη που, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, δεν είχαν λάβει μέτρα αποσυμφόρησης (Εσθονία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Σλοβακία, τα υπόλοιπα 8 κράτη, βλ Coronavirus and prisons in the EU, EPRS, June 2020).

Οι προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 1 προβλέπουν την απόλυση κρατουµένων µε διάταξη του οικείου εισαγγελέα πληµµελειοδικών υπό τον όρο της ανάκλησης χωρίς τη συνδροµή των προϋποθέσεων των άρθρων 105 επ. του Ποινικού Κώδικα, εφόσον εκτίουν ποινές φυλάκισης ή  κάθειρξης που δεν υπερβαίνουν τα πέντε έτη και έχουν από αυτές εκτίσει µε οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο πέμπτο. Από τη ρύθµιση αυτή εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για τα κακουργήµατα που αναφέρονται στην παράγραφο 2, λόγω της ιδιαίτερης ηθικής τους απαξίας και βαρύτητας και συγκεκριμένα 187 (εγκληματική οργάνωση),187Α (τρομοκρατικές πράξεις -τρομοκρατική οργάνωση), 299 (ανθρωποκτονία με δόλο), 322 (αρπαγή), 323Α(εμπορία ανθρώπων), 324 (αρπαγή ανηλίκων), 336 (βιασμός), 339 (γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους), 342 (κατάχρηση ανηλίκων), 348Α (πορνογραφία ανηλίκων), 349 (μαστροπεία),  351Α (γενετήσια πράξη με ανήλικο έναντι αμοιβής) και 380 παράγραφος 2 (ληστεία με θάνατο ή βαριά σωματική βλάβη) του Ποινικού Κώδικα.

Στην περ. της παραγράφου 4 (ευάλωτες ομάδες) εξαιρούνται ρητώς όσοι έχουν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις βίας.

Άρθρο 2

Για λόγους επείγοντος και κάλυψης των σημαντικών  ελλείψεων που παρατηρούνται στις ελληνικές φυλακές με στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών  της πανδημίας.  συστήνονται 34 θέσεις ιατρών παθολόγων- λοιμωξιολόγων για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Ο τρόπος πλήρωσης των θέσεων θα καθοριστεί με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται ο τρόπος πλήρωσης των θέσεων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Ρυθμίσεις σωφρονιστικής νομοθεσίας, διατάξεις για το Ταμείο Προνοίας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη»προστίθενται νέα άρθρα, ως εξής:

«Άρθρο …

Έκτακτη απόλυση κρατουμένων υπό όρο

1. Κρατούμενοι οι οποίοι, κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εκτίουν ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης που δεν υπερβαίνουν τα πέντε έτη, απολύονται με διάταξη του εισαγγελέα πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής, η οποία υπόκειται σε ανάκληση, χωρίς τη συνδρομή των προϋποθέσεων των άρθρων 105Β και επόμενα του Ποινικού Κώδικα, εφόσον έχουν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο το ένα δέκατο της ποινής. Η διάταξη δεν εφαρμόζεται αν έχει ασκηθεί ένδικο μέσο από τον εισαγγελέα και μέχρι, στην περίπτωση αυτή, να καταστεί αμετάκλητη η σχετική απόφαση.

2. Εξαιρούνται από τη ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου όσοι έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα που προβλέπονται στα άρθρα 187,187Α, 299, 322, 323Α, 324, 336, 339, 342, 348Α, 349,  351 Α και 380 παράγραφος 2 του Ποινικού Κώδικα.

3. Κρατούμενοι, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος έχουν υπόλοιπο πραγματικής ποινής έξι μήνες, απολύονται.

4. Κρατούμενοι οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου είναι άνω των 70 ετών ή πάσχουν από τα νοσήματα της παραγράφου 2 του άρθρου 105Β ΠΚ, ή ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω COVID-19, απολύονται με τον όρο της κατ΄ οίκον έκτισης ποινής και τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης,  όπου αυτό είναι εφικτό. Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για κακουργηματικές πράξεις βίας.

 5. Όσοι απολύονται, κατ’ εφαρμογή της διατάξεως της παραγράφου 1, αν υποπέσουν, μέσα σε τρία έτη από την αποφυλάκισή τους, σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας ή περιορισμού μεγαλύτερη του έτους, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής για την οποία έχουν απολυθεί υπό όρο.

 6. Στους απολυόμενους, ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών με την ίδια διάταξή του, μπορεί να επιβάλει: α) την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στις αστυνομικές αρχές του τόπου όπου διαμένουν, β) τη μη απομάκρυνσή τους, χωρίς έγγραφη άδειά του, από τον ως άνω τόπο    β)  την  αφαίρεση  διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου ταξιδιωτικού  εγγράφου και  την  απαγόρευση  εξόδου  από  τη  χώρα,  εκτός  αν  έχει  χορηγηθεί  και  στην περίπτωση αυτήν, κατά τα αναφερόμενα υπό στοιχείο (β), άδεια εξόδου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα μήνα, δ)  την  αφαίρεση  της  άδειας  οδήγησης για ορισμένο χρονικό  διάστημα  1  έως  5  ετών,   αν  η  πράξη  του  καταδικασμένου συνιστά  παράβαση  των  καθηκόντων του ως οδηγού οχήματος, ε) την απαγόρευση να συναναστρέφεται ο καταδικασμένος ορισμένα πρόσωπα, στ) την εκπλήρωση υποχρεώσεων του καταδικασμένου για διατροφή ή επιμέλεια προς άλλα πρόσωπα.

7. Οι διευθυντές των καταστημάτων κράτησης υποβάλλουν, μέσα σε δέκα ημέρες από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, στον εισαγγελέα του τόπου έκτισης της ποινής, τους φακέλους των καταδίκων, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος άρθρου.

8. Απολύσεις, που γίνονται κατά τις διατάξεις του παρόντος, ανακοινώνονται από τους διευθυντές των καταστημάτων κράτησης τόσο στις αρμόδιες υπηρεσίες Ποινικού Μητρώου, όπου καταχωρούνται στα οικεία δελτία των απολυθέντων όσο και στον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

 9. Η υπό όρο απόλυση, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, δεν κωλύεται από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε.

10. Κάθε αμφισβήτηση, ως προς την εφαρμογή των προϋποθέσεων του άρθρου αυτού, λύεται από το συμβούλιο πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής.

 11. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται και στους κατάδικους που αποκτούν τις προϋποθέσεις των παραγράφων 1, 3 και 4,  μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και σε χρονικό διάστημα έως την 31η  Μαρτίου 2021.

Αρθρο ….

Σύσταση θέσεων ιατρών παθολόγων-λοιμωξιολόγων στα καταστήματα κράτησης

Συστήνονται 34 θέσεις ιατρών παθολόγων – λοιμωξιολόγων για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη καθορίζεται ο τρόπος πλήρωσης των θέσεων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης».

Οι προτείνοντες βουλευτές

Γέωργιος Καμίνης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χάρης Καστανίδης

Ευαγγελία Λιακούλη

Βασίλης Κεγκέρογλου

Πηγή: www.kinimaallagis.gr


Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.